Mensenrechtenorganisaties opvallend stil inzake kaalgeschoren Chaimae

marokko
4
23 mei '16
De zestienjarige Chaimae werd vorige week door marxistische studenten aangevallen en kaalgeschoren. Veel ophef ontstond echter niet.

Tenminste, als we dit geval vergelijken met gevallen waarbij het maatschappelijk middenveld zich wel mobiliseerde en zich duidelijk uitsprak over de zaak. 'Chaimae heeft niet de aandacht gekregen zoals de twee meisjes in Inezgane of de homo's in Beni Mellal', analyseert nieuwssite Yabiladi. Alleen de islamitische regeringspartij PJD spreekt zich in duidelijke bewoording uit.

Kaalgeschoren
Het minderjarige meisje (tevens studente) werkt in een cafetaria van de Moulay Ismail Universiteit in Meknes. Daar werd ze door extreemlinkse studenten kaalgeschoren omdat ze haar ervan verdenken te spioneren voor de Marokkaanse autoriteiten. Alleen de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) springt in de bres voor het meisje door te pleiten voor zware sancties tegen de daders.

Vooralsnog zijn zes verdachten aangehouden terwijl de politie nog op zoek is naar twee anderen die betrokken waren bij het kaalscheren van het hoofdhaar en wenkbrauwen van Chaimae. Op verzoek van PJD zal er morgen in de late namiddag een vergadering worden gehouden over de opkomst van studentengeweld. Zeker vanuit de extreemlinkse hoek komt veel geweld. 

Stilte
De agressie tegen Chaimae heeft niet voor de mobilisatie van politieke partijen en ngo's gezorgd die gebruikelijk is. In het geval van twee meisjes uit Inezgane, die werden gearresteerd om hun kleding, en de twee homo's uit Beni Mellal zagen we dit wel gebeuren. 'Zelfs de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH), normaliter de eerste die zich uitspreekt tegen geweld, bleef timide', klinkt het vanuit de bron. 

Hoewel het kantoor in Meknes zich wel uitsprak over de 'verachtelijke misdaad', durfde het niet te wijzen naar de extreemlinkse daders. Ook andere mensenrechtenorganisaties kozen voor een uiterst voorzichtige benadering of bleven helemaal stil.

Bekijk hier een interview met Chaimae. 

© Redactie 2016
marokko
meknes
moulay ismail
extreemlinks
mishandeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?