Amnesty geeft Marokko advies: 'Maak seks buiten het huwelijk legaal'

marokko
84
23 mei '16
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International voert in Marokko campagne voor de decriminalisering van seks buiten het huwelijk.
Amnesty volgt daarmee de lijn die het in 2015 al inzette door Marokko een aanvraag te sturen met daarin het verzoek om homoseksualiteit in Marokko legaal te maken. Momenteel is dat net als het hebben van geslachtsgemeenschap buiten het huwelijk strafbaar. In een nieuwe nota over geweld tegen vrouwen schreef de organisatie ook een stuk over de wetgeving rondom seksuele relaties.

Daarin vraagt Amnesty om de huidige illegaliteit rond het hebben van gemeenschap buiten het huwelijk om te herzien, meldt Akhbar Al Yaoum vandaag. Amnesty schrijft er wel bij dat het alleen legaal moet zijn als zowel man als vrouw het goed vinden. Aan de andere kant wil Amnesty gedwongen seks strafbaar stellen, zelfs in de echtelijke sfeer. Bij het eerder verzoek over homoseksualiteit stelt Amnesty dat Marokko de wetgeving moet aanpassen aan de internationale normen. 

De Marokkaanse wet voorziet verder alleen in straffen voor mannen die vrouwen verkrachten. Verkrachtingen die andersom (vrouwen die mannen verkrachten) gebeuren worden niet genoemd maar zijn uiteraard wel strafbaar.

Opmerkelijk
Dat een grote organisatie - Amnesty geldt als wereldleider op het gebied van mensenrechten - oproept tot een dergelijke verandering in de wet is opmerkelijk te noemen. Seks buiten het huwelijk is in Marokko strafbaar. Dat is in lijn met de islamitische wetgeving, waar het Marokkaans Wetboek van Strafrecht deels op is gebaseerd. Amnesty lijkt echter geen boodschap te hebben aan de islamitische normen en waarden van het land. 
© Redactie 2016
marokko
amnesty
huwelijk
islam
halal
haram
seksualiteit
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi