Speurtocht naar Israël-etiket mag gewoon, PVV en SGP boos

algemeen
0
27 mei '16
Pro-Palestijnse actievoerders die supermarkten controleren op producten van de Westelijke Jordaanoever met het etiket 'uit Israël', zijn alleen aan te pakken als ze schade toebrengen of intimiderend gedrag vertonen. Maar verder geldt de vrijheid van meningsuiting.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders donderdagmiddag in de Tweede Kamer, naar aanleiding van berichten dat leden van de Diensten Onderzoek Centrum Palestina (DocP) supermarkten bezoeken om naar Israëlische producten te speuren en op te roepen tot een boycot van spullen die in de illegaal bezette gebieden zijn geproduceerd.

Kees van der Staaij van de SGP vroeg of dat hier net zoals in Frankrijk te bestrijden valt, maar dat denkt Koenders dus niet. Hij wees erop dat de regering wel tegen een boycot is, maar de actievoerders mogen vinden wat ze vinden. Raymond de Roon van de PVV noemde de acties "te walgelijk voor woorden" en sprak van een 'labelling-shariapolitie'.

Consuement
De Europese Unie wil dat producten uit bezette gebieden niet meer als 'made in Israël’ worden aangeboden, niet uit politieke overwegingen, maar om de consument optimaal voor te lichten. Vanuit de Kamer was eerder het verzoek gekomen te pleiten voor Europese "richtsnoeren" voor alle producten uit alle bezette gebieden ter wereld. Koenders is daarover de boer op geweest, maar heeft er geen handen voor op elkaar gekregen, zo liet hij donderdag weten.

© ANP 2016
palestina
zionisten
mensenrechten
bezetting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi