Marokkanen roken jaarlijks 15 miljard sigaretten

buitenland
0
30 mei '16
Om extra aandacht te schenken aan de gevaren van tabak heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de Werelddag Zonder Tabak in het leven geroepen.
Een goed moment om stil te staan bij het levensgevaarlijk gebruik in Marokko. Het koninkrijk is een van de grootste tabakgebruiker rond de Middellandse Zee met jaarlijks ruim 15 miljard sigaretten. Dat zijn cijfers die afkomstig zijn van een nationaal onderzoek over de gewoonten en het gedrag van rokers. De Lalla Stichting voor de preventie en behandeling van kanker gebruikte het onderzoek voor de stichtingswerkzaamheden. 

Marokkaanse rokers besteden gemiddeld 22 dirham per dag aan tabak. Ook is 17% van de bevolking blootgesteld aan het fenomeen 'meeroken' in werkomgevingen, 32% binnen het gezin en 60% in de openbare ruimtes in Marokko. 

Gebrek aan juridisch arsenaal
Marokko was het eerste land in de regio dat een wet opstelde in 1991. Op 3 februari 1996 ging de wet in werking waarna het verboden was om in openbare plaatsen te roken. Ook was het verboden om reclame te maken voor tabaksmerken. Een handhaving van de wet bleef echter sindsdien achterwege. 'De anti-tabakwetten zijn ontoereikend om het verschijnsel te bestrijden. De bepalingen van wetsartikel 15 tot 91 van het rookverbod hebben geen afschrikkende werking.' 

Dat zegt Abdessalam Krombi, secretaris-generaal van de Marokkaanse Vereniging van de strijd tegen tabak en drugs, tegen Huffington Post Marokko. Ook zegt hij dat de wet eigenlijk nog niet van kracht is en dat het al '25 jaar zit opgesloten in de lades van het secretariaat-generaal van de regering'. 

Risico
Als er op korte termijn geen actie wordt ondernomen om de risico's van roken te verminderen kan het wereldwijd leiden tot acht miljoen doden in 2030. Meer dan 80% van deze doden zijn afkomstig uit landen met lage inkomens.
© Redactie 2016
marokko
roken
longkanker
gezondheid
tabak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
vahid halilhodžić
gabon
vriendschappelijk
turkije
libië
syrië
oujda
golaso
cornelius haga lyceum
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi