Marokkaanse hogesnelheidslijn moet voor juni 2018 rijden

marokko
0
31 mei '16
Marokkaanse passagiers kunnen over twee jaar gebruik maken van de hogesnelheidslijn (HSL).

Dat zei de directeur-generaal van spoorwegautoriteit ONCF. Mohamed Rabie Khlie liet tijdens een conferentie in Tanger weten dat de Marokkaanse TGV voor juni 2018 operationeel moet zijn. 'Op dit moment vorderen we met een kilometer spoor per dag, 100 kilometer van de lijn zal klaar zijn in februari of maart 2017', zei de belangrijkste man van ONCF. Omdat het werk voor 80% klaar is wil hij de snelle treinen eind 2017 testen. 

Het doel is om zes miljoen passagiers per jaar te vervoeren en daarom gaat er elk uur een trein van de stations van Casablanca en Tanger. De gemiddelde bezettingsgraad moet zo'n 70% zijn en elke train biedt plaats aan 543 tot 1064 passagiers', aldus de directeur. 

Prijs
Het grote mysterie van het project is de prijs. Ook hangt het succes af van de betaalbaarheid van een supersnelle treinreis. Deze vraag ontweek Rabie Khlie echter. 'We zullen zes maanden voor de inwerkingtreding van de TGV de mogelijkheid bieden om kaartjes te kopen.' Wel kondigde hij aan dat de prijzen 'eerlijk' zullen zijn. 

Reizigers kijken in ieder geval uit naar de HSL van Marokko. Passagiers kunnen van Tanger binnen 130 minuten in Casablanca zijn in plaats van de vijf uurtjes die nu nodig zijn. Van Rabat naar Tanger duurt het slechts 80 minuten.

© Redactie 2016
marokko
tgv
hogesnelheidslijn
tanger
casablanca
rabat
kenitra
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi