Tanger doet aanvraag bij Werelderfgoedlijst

marokko
0
1 jun '16
Tanger heeft het voornemen om een poging te doen om op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te komen in praktijk gebracht.

Voor de aanvraag werkten verschillende instellingen samen met het Marokkaans ministerie van Cultuur. Het Observatorium voor de bescherming van het milieu en historische monumenten van Tanger (OPEMH) en het Agentschap voor de ontwikkeling van het Noorden (APDN) zijn de belangrijkste partners van het ministerie. Tanger wil enkele bezienswaardigheden en historische monumenten op de Werelderfgoedlijst krijgen en diende daarvoor een aanvraag in. 

Voorwaarde hiervoor is dat een stad, plek, monument of product van uitzonderlijke universele waarde moet zijn om door de commissie voor erfgoed van UNESCO te komen. Tanger heeft echter veel te bieden op dit gebied. Tanger heeft onder meer het Museum van Oudheden en museum voor Marokkaanse kunst op het oog als troef. Ook de medina van Tanger en de souks maken een goede kans.  

Deze artistieke en culturele bezienswaardigheden zijn niet alleen oud en belangrijk in historisch aspect, maar vormen ook onderdeel van een modern en vooruitstrevend plan. 

Negenklapper
Voor de goede orde: momenteel zijn negen Marokkaanse steden of monumenten opgenomen in de catalogus van de Werelderfgoedlijst. Dat stelt beheerders ervan om aanspraak te maken op fondsen voor het onderhoud, behoud of herstel. De medina's van Fes, Marrakech en de Ksar van Ait Ben Haddou in Ouarzazate zijn een van de bekendste plekken op de lijst.

Ook de historische stad van Maknes en de medina van Tetouan en de archeologische site Volubilis vallen onder 'Werelderfgoed'. Rabat valt er ook onder maar dan in een combinatie van historische en moderne hoofdstad. Casablanca probeerde het eerder maar werd niet door de keuring gelaten wegens het niet na-leven van gestelde voorwaarden. 

Daarom is een commissie opgesteld om dit doel alsnog te bereiken.

© Redactie 2016
marokko
tanger
unesco
werelderfgoedlijst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?