13% Marokkaanse rokers is jonger dan 15 jaar

marokko
0
1 jun '16
Roken heeft alarmerende proporties aangenomen in Marokko. Uit een recente studie bleek 13% van de rokers jonger dan 15 jaar te zijn.

Dat werd dinsdag in Fes bekendgemaakt door de regionale afgevaardigde van het ministerie van Volksgezondheid, Abdellah Asbai. De afgevaardigde wil men bewust maken van de gevaren. Onder het motto 'Onze jeugd, onze rijkdom, hun bescherming is onze verantwoordelijkheid' werd een bewustzijn bijeenkomst gehouden voor belangrijke instellingen. 

Daar werden ook cijfers bekendgemaakt over het ongezond gebruik. 31% van alle mannen in Marokko rookt en bij vrouwen is dat 2,3%. De afgevaardigde hamerde erop dat Marokko hiermee op plek één komt van landen rond de Middellandse-Zee. Hij merkt op dat deze cijfers nog dramatischer worden als men bedenkt dat de helt van de jongeren niet kan stoppen met roken en dat een kwart van hen zal sterven als gevolg van het roken. 
8% van de doodsoorzaken in Marokko zijn gerelateerd aan het roken. 

Jongeren
Asbai zegt tevreden te zijn over de inspanningen van het koninkrijk in de strijd tegen het roken onder met name jongeren. Jaarlijks worden acties ontworpen voor de preventie en bestrijding van kanker. Belangrijke speler hierin is de Lalla Salma Foundation tegen kanker. Volgens de voorzitter van You and Me, Fatima Ahssine, was het doel van de bijeenkomst om informatie uit te wisselen over roken onder studenten. 

Volgens haar draagt het gezin en de sociale omgang ook bij aan de toename van rokers, omdat het merendeel op jonge leeftijd in aanraking komt door rokende ouders. Ook de verkoop van sigaretten aan minderjarigen speelt een essentiële rol. Ze riep op tot de oprichting van een lokale commissie tegen tabak in elke middelbare school en universiteit. Makkelijkere acties zoals stickers en posters op scholen hoort ook tot de mogelijkheden. 

Het ministerie van Onderwijs en Volksgezondheid werken samen om het rookgedrag van jongeren tegen te gaan.

© Redactie 2016
marokko
roken
longkanker
gezondheid
abdellah asbai
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?