Verkoop Israëlische dadels verboden in Marokko

marokko
41
1 jun '16
De Marokkaanse regering heeft besloten scherper te controleren rond de illegale invoer van Israëlische dadels.

Door middel van een campagne wil men duidelijk maken dat de verkoop en illegale invoer van deze dadels een negatieve invloed hebben op de belangen van Marokko. Akhbar Al Yaoum schrijft vandaag het volgende: 'De marketingcampagne tegen dadels uit Israël heeft zijn vruchten afgeworpen.' De krant staat dichtbij de islamitische PJD-partij en stelt dat de campagne bewust voor de Ramadan in het leven is geroepen. 

Veel handelaren in Rabat, Casablanca, Mohammedia en Salé ontvingen een flyer met daarop de 'waarschuwing'. Volgens de krant is het product populair omdat het van een hogere kwaliteit is. De prijs per kilo varieert tussen de 120 en 160 dirham en is slechts weggelegd voor burgers met een wat meer gevulde portemonnee. Volgens Le360 komt het product vooral binnen via Ceuta en Melilla. De Marokkaanse variant is aanzienlijk goedkoper.

Volgens de anti-zionistische activist Zion Assidon zijn de verboden dadels te koop in bijna alle populaire markten van Casablanca. Hij wijst bovendien een importbedrijf in Tanger aan als een onderneming die liegt over de herkomst van dadels. Met zijn beweging strijdt hij tegen de normalisering van de betrekkingen van Marokko met Israël. 

De Medjool dadels zijn vooral tijdens de Ramadan immens populair. Vooral Israël probeert veel geld te verdienen met de export ervan. Uit onderzoek blijkt echter dat de dadelpalmen op illegaal ingenomen grondgebied staan. Vaak worden Palestijnse boeren weggejaagd zodat kolonisten zich daar kunnen vestigen en profiteren van de landbouw.

© Redactie 2016
marokko
israel
ramadan
dadels
verbod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?