Marokko: Hollywood's poort naar de woestijn

lifestyle
3
3 jun '16
De Marokkaanse stad Ouarzazate ontpopt zich steeds meer als filmlocatie van Hollywood.
De zuidelijke Marokkaanse stad staat nu ook wel bekend als Hollywood's poort naar de woestijn. Dat komt door de vele films die er zijn opgenomen. Denk vooral aan bijbelse films of films waar oorlogsgebieden getoond moeten worden. The Gladiator, Lawrence of Arabia, Black Hawk Down en een deel van de serie Game Of Thrones zijn enkele films en series die er zijn opgenomen. Niet iedereen staat echter te popelen op de komst van de grote filmproducties. 

Kritisch
Nu steeds meer regisseurs ervoor kiezen om in de veilige steden van Marokko te filmen laait ook de kritiek op. Veel Marokkanen vinden het vervelend dat hun land wordt gebruikt als stand-in voor landen als Somalië, Afghanistan, Saudi-Arabië, Egypte, Macedonië en Tibet. Door deze ontwikkeling stijgt de beeldvorming over Marokko in westerse landen. Een van hen is Amal Idrissi.

Haar kritische houding begon in 2014, toen ze de film American Sniper zag. Idrissi is hooglerares en zag de Marokkaanse architectuur terwijl dat in de film Irak moest voorstellen. 'Onze moskeeën en huizen zijn heel bijzonder, het is niet het Midden-Oosten', zegt ze kritisch. 'Ik denk niet dat de filmmakers in Hollywood het verschil kennen, ze geven er geen aandacht aan. Het is een groot detail. Voor mij is het als hemel en aarde terwijl het voor hen niet belangrijk is.'  

Figuranten
Marokko ligt duizenden kilometers ver van Irak, heeft prachtige landschappen, bergen, zee en het is er veel veiliger. Vooral in Ouarzazate is de lokale bevolking helemaal aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. Karin Aitouna is een 68-jarige filmmaker en heeft opmerkelijke details: 'Als ze weten dat er een Hollywood-film komt, laten ze hun baarden staan. Het is een belangrijke criteria voor historische films, maar ook voor films waar terrorisme in voor komt. Ze hebben allemaal baarden in afwachting gecast te worden', citeert Moroccoworldnews. Zij ziet deze ontwikkeling als extraatjes voor Hollywoodproducties. 

Een van deze bijzondere figuranten is de 68-jarige Malika. Zij speelde sinds 1970 al in 200 films en heeft een opmerkelijk talent: ze kan huilen op commando. Dat brengt haar zo'n 80 dollar per dag op, het dubbele van wat een 'normale' figurant krijgt. Ook Marokkanen met geamputeerde ledematen zijn in trek wegens de vele oorlogsfilms die in Ouarzazate worden opgenomen. 

Beeldvorming
Idrissi ziet het met lede ogen aan. Voor haar is het onacceptabel dat haar land telkens te zien is als decor voor oorlogsgebieden, vooral omdat details vaak niet juist zijn. Een van die details zijn de kenmerkende Marokkaanse djellaba's, die vaak in 'Irakese' films e zien zijn. Othman Naciri, een andere Marokkaanse filmmaker, zei in een interview met PRI dat Hollywood-regisseurs niet veel weten over Marokko en Marokkanen. Zij kiezen vooral voor Marokko omdat het goedkoop en veilig is en omdat er veel zand is. 

'Marokkanen worden gecast als terrorist of slechterik en volgens het Amerikaans beeld. Weet je, we zijn niet zo ver van de westelijke kijk uit de jaren '50 - met het goede, het slechte en het lelijke', aldus Naciri. 

Why not?
Lamia Chraibi is producer en ziet de ontwikkeling in ander perspectief. Ze zegt het belangrijk te vinden dat er films worden geschoten omdat ze veel Marokkanen van broodnodige inkomsten voorzien. 'Het is niet het moderne Marokko dat ze willen zien. Het is het oriëntalisme - de westerse manier van kijken naar Marokko. Ze willen Marokko blijven zien zoals het zestig jaar geleden was. Maar het is nog steeds 'ok', waarom niet?'

Chraibi gaat verder: 'Het is als een studio, het is niet slecht en we beledigen ons imago er niet mee. We kennen ons land en we zijn erg trots op de rijkdom van het land en het landschap.'

Waardigheid
Idrissi zegt ook trots te zijn op het land en de ontwikkeling, maar denkt dat het constant afbeelden van oorlogen in de achtertuin van Marokko schadelijk is voor de waardigheid van het land. Het kan er volgens haar zelfs voor zorgen dat toeristen wegblijven op een bepaald punt. 'Het is niet goed voor Marokko. Mensen zullen denken dat het hier zoals Fallujah is, maar dat is het niet.'
© Redactie 2016
marokko
ouarzazate
hollywood
film
acteur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
transfer talks
botola pro
serie a
keuken kampioen divisie
botolapro
hamza-mon-bb
sparta rotterdam
la liga
geruchtenmolen
libië
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
politie
verenigde staten
iran
eredivisie
turkije
marrakech
hakim ziyech
daesh
caf
mohammed vi