Marokko één van de welvarendste landen van Afrika

marokko
27
3 jun '16
De gerenommeerde Britse ngo Legatum Institute (LI) heeft een rapport geschreven over de welvaart in Afrika. Marokko staat derde op het gebied van welvaart en zelfs eerste in de categorie economie.

In tijden van voorspoed is Marokko een van de meest gunstige landen om in te wonen. Volgens het welvaartsonderzoek van LI staat Marokko derde op het gebied van algemene welvaart. LI publiceerde de cijfers afgelopen woensdag en berekende het bbp per hoofd van de bevolking op basis van 89 indicatoren onderverdeeld in 8 categorieën. Deze categorie:en zijn economie, ondernemingskansen, bestuur, onderwijs, gezondheid, veiligheid, persoonlijke vrijheid en sociaal kapitaal.

Zuid-Afrika mag zich weer het land met de meeste welvaart noemen. Dat land scoorde vooral goed op ondernemerschap (1e) en onderwijs (2e). Botswana is een goede tweede en scoort goed op het gebied van bestuur, veiligheid en persoonlijke vrijheid.

Marokko's belangrijkste troef Zoals gezegd staat Marokko derde, maar eindigde het wel bovenaan de lijst in de categorie economie. Yabiladi noemt dit dan ook de onmiskenbare troef van Marokko. Over de gezondheidszorg van Marokko is al veel geschreven, maar in vergelijking met andere Afrikaanse landen is Marokko een topper en eindigde het op de derde plek. Op het gebied van bestuur (7e), veiligheid (7e), sociaal kapitaal (8e) en onderwijs (8e) is nog veel werk te verrichten.  

Volgens LI is de slechtste categorie van Marokko de persoonlijke vrijheid. Tolerantie tegenover minderheden en vrijheid van meningsuiting kunnen veel beter. Het is echter wel duidelijk dat Marokko voorloopt op vergelijkbare landen zoals Algerije en Tunesië, die respectievelijk op de 5e en 6e plek eindigden op de welvaartsindex van LI.

© Redactie 2016
marokko
legatum institute
rapport
welvaart
crisis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?