Marokko alsnog akkoord met aangepast verdrag

marokko
68
6 jun '16
Marokko is toch nog akkoord gegaan met een aanpassing van het ruim veertig jaar oude socialezekerheidsverdrag met Nederland.

Enkele weken voordat Den Haag het verdrag wilde opzeggen, heeft de regering in Rabat een aanvullende eis van tafel gehaald. Het aangepaste verdrag is dit weekeinde door Marokko getekend, meldde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zondag. Hierdoor gaan vanaf 1 oktober nieuwe uitkeringen van Marokkaanse Nederlanders in Marokko flink omlaag. En in 2021 stopt de export van kinderbijslag helemaal. Aan de verandering gingen jaren van moeizaam overleg vooraf.

Eind september vorig jaar leek er een akkoord te zijn, toen Marokko plotseling met een nieuwe eis kwamen. Nederlandse uitkeringen zouden ook naar mensen in de Marokkaanse Sahara moeten gaan. Dat was onaanvaardbaar voor Nederland. Die eis heeft Marokko nu ingetrokken.

Aanpassingen
Wel zijn er nog enkele aanpassingen aangebracht in het verdrag, laat Asscher de Kamer weten. Er komt een financiële tegemoetkoming voor een aantal mensen met kinderbijslag en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Ook zijn er werkafspraken gemaakt over vermogensonderzoeken in Marokko van mensen die een uitkering krijgen in het kader van de Participatiewet.

In de Tweede Kamer drong vooral de VVD aan op opzeggen van het sociale zekerheidsverdrag als er geen aanpassing zou komen. Coalitiepartner PvdA wilde het ook veranderen, maar was tegen opzeggen van het verdrag. Ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) waarschuwde eerder dat opzegging de relatie met Marokko onder druk zou kunnen zetten.

Zowel de Tweede als de Eerste Kamer had al ingestemd met annulering van het verdrag. Dat zou voor 1 juli gebeuren om het op 1 januari 2017 te kunnen stoppen. Jaarlijks vloeien enkele tientallen miljoenen euro's aan uitkeringen naar Marokko.

© ANP 2016
marokko
socialezekerheidsverdrag
uitkering
kinderbijslag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?