Marokkaanse agent met tip over Abdeslam dient klacht in

buitenland
13
6 jun '16
Hamid A., de inspecteur die in november een tip kreeg over de uiteindelijke schuilplaats van terreurverdachte Salah Abdeslam, dient een klacht in tegen de top van de Mechelse politie.

Hij neemt het niet dat de korpschef zijn informatie onduidelijk en onbetrouwbaar zou genoemd hebben, zegt hij maandag in Belgische media. A. kreeg eind november een tip vanuit het Brusselse Molenbeek over een neef van Abdeslam die aan het radicaliseren zou zijn. Hij stelde een rapport op waarin de link werd gelegd tussen Abdeslam en zijn neef, maar er werd uiteindelijk niets gedaan met de tip, volgens de korpschef omdat de informatie onbetrouwbaar was. Later blijkt dat Abdeslam wordt gearresteerd op de verblijfplaats van de neef.

De inspecteur zegt nu zelf te worden bedreigd door jihadisten nadat eind maart uitlekte dat hij in november een informatierapport opstelde. "Ik ben bang, mijn leven is een hel geworden. Bij mijn bronnen ben ik verbrand. In politiekringen word ik scheef aangekeken." Daarom dient A. een klacht in tegen de korpschef en een hoofdcommissaris wegens laster, eerroof en pesterijen op het werk.

Volgens korpschef Yves Bogaerts heeft de Mechelse politie de informatie niet bewust achtergehouden. Op de persconferentie in maart noemde hij de bron van de informatie 'onduidelijk'. Na overleg met het parket werd besloten de informatie de kwalificatie 'onbetrouwbaar' te geven. Deze 'onbetrouwbare' informatie bleek uiteindelijk levensreddend te kunnen zijn.

© ANP 2016
hamid a
salah abdeslam
mechelen
discriminatie
korpschef
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi