Tbourida: prachtige Marokkaanse traditie die niet verloren gaat (video)

lifestyle
4
6 jun '16
Ruiters die naast elkaar op schitterende paarden rennen en tegelijkertijd met kruid schieten: het is een bepalend beeld voor de Marokkaanse cultuur.
De traditie stamt voort uit militaire aanvallen die Marokkaanse militairen gebruikten in tijden van oorlog. Dat is serieus werk, want het is zelfs uitgegroeid tot een nationale sport met officiële wedstrijden. Tussen 23 en 29 mei vond in Rabat een toernooi plaats in verschillende leeftijdscategorieën. Deelname ging per regio en bijna alle regio's waren vertegenwoordigd. 

De 22 groepen kwalificeerden zich voor het toernooi na regionale en interregionale competities in bijna twintig steden in Marokko. Het gros bestond uit seniorgroepen (17 jaar en ouder). De kaftans, serouals, dolken, geweren en traditionele kostuums voerden uiteraard de boventoon. Dit uiterlijk vertoon is een criterium waarop de jury oordeelt. Andere criteria zijn: kwaliteit van de paarden en de behandeling van de geweren.  

Ook kijkt de jury naar de race en de synchronisatie van schoten. Uiteindelijk bleek een groep uit Fqih Ben Salah de beste te scoren en daarmee goud te winnen tijdens de Hassan II Trophy. Regio Casablanca-Settat kwam op plek twee en drie te staan. 

In de categorie 'jeugd' was het gezelschap Zohi Bejjat uit Khenifra de winnaar. De medailles werden uitgereikt door kroonprins Moulay El Hassan. De wedstrijd werd georganiseerd door de Koninklijke Federatie van de Paardensport (FRMSE).

© Redactie 2016
marokko
tbourida
paardensport
traditie
cultuur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
duitsland
china
afc ajax
hanau
tobias rathjen
frankfurt
moslimhaat
hubei
tweede kamer
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi