Sheikh: 'Marokko en Algerije moeten grenzen openen'

marokko
22
8 jun '16
Sheikh Ali Belhadj roept Marokko en Algerije op om samen te werken aan een vreedzame oplossing voor het Sahara-conflict.

Belhadj is een Algerijnse sheikh en mede-oprichter van het populaire Front Islamique du Salut (FIS). In een interview met Quds Press sprak hij over de twee landen, van wie de overheden met elkaar in de clinch liggen. Belhadj ziet graag dat Marokko en Algerije de grenzen weer openen om de onderlinge banden te verdiepen. Dat zijn ze verplicht gezien hun religieuze, taalkundige en historische banden, aldus de sheikh. 

Belhadj bekritiseerde Algerije voor het gebruik van het Sahara-vraagstuk voor politieke doelstellingen. Ook uitte hij zich kritisch over Marokko en de Polisario. Volgens hem moet de Marokkaanse overheid 'haar fouten toegeven en moet het ze met moed oplossen'. De Polisario moet bovendien verstandig en rationeel nadenken en moet zich niet onder druk laten zetten door landen van buitenaf. 

Ook dat kan als kritiek richting Algerije gezien worden. 'De roep om afscheiding is niet de meest geschikte optie. Het boze gevoel tegen een overheid is geen rechtvaardiging voor afscheiding. Anders zouden velen zich moeten afscheiden in de Arabische wereld', aldus Belhadj. 

In gesprek met Yabiladi ging hij verder in op de materie. 'Wij geloven dat de koning van Marokko en de president van Algerije moeten instemmen met alle zaken die de politieke, economische en culturele betrekkingen kunnen regelen. De oplossing voor de kwestie ligt bij de leiders en niet bij het volk.'

© Redactie 2016
marokko
ali belhadj
fis
grens
algerije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?