Brand in opvangcentrum aangestoken om 'iets te veranderen'

buitenland
16
9 jun '16
De grote brand in een opvangcentrum voor asielzoekers in Düsseldorf was nodig om eindelijk iets te veranderen.

Dat heeft een van de twee hoofdverdachten van het stichten van de brand, die in het centrum verbleven, verklaard tegenover medebewoners en journalisten. De 26-jarige man van Noord-Afrikaanse origine geldt als de leider van een achtkoppige groep ontevreden asielzoekers die in het centrum was ondergebracht en er al eerder herrie schopte. De andere hoofdverdachte is op heterdaad betrapt toen hij in de hal een brandbare vloeistof over een matras uitgoot, lieten politie en justitie woensdag weten.
De aanleiding voor hun daad zou hun onvrede over het in hun ogen karige middagmaal zijn geweest. De verdachten namen kennelijk niet de ramadan in acht. Sinds het begin van de islamitische vastenmaand was het in het centrum nog onrustiger dan voorheen, stellen medewerkers van het Rode Kruis. De spanningen tussen moslims en christenen, die samen in de hal bivakkeren, zouden nog zijn toegenomen omdat beide groepen zich door de aangepaste etenstijden benadeeld voelen. Ontevreden bewoners keerden zich ook tegen hulpverleners.

In het centrum, waar een kleine driehonderd mannen verblijven, is al vaker geprobeerd brand te stichten. Nog ettelijke malen vaker is met brandstichting gedreigd. De acht opgepakte bewoners hadden volgens de politie allen zich een valse identiteit aangemeten. Ze beweerden dat ze uit Syrië of Irak waren gevlucht. Door de brand kregen 28 vluchtelingen ademhalingsproblemen. Zij moesten zich laten behandelen.

© ANP 2016
dusseldorf
noord-afrika
brand
asielzoekers
vluchtelingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi