Qatar zet Utrechtse Laura (22) het land uit

buitenland
22
13 jun '16
De jonge vrouw uit Utrecht die in Qatar in de cel zit sinds ze in maart aangifte wilde doen van verkrachting, wordt het land uitgezet.

De rechtbank in de hoofdstad Doha heeft haar maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en 750 euro boete. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigd. "Zodra de boete is betaald, wordt ze vrijgelaten", aldus een woordvoerster. "De Nederlandse ambassadeur was aanwezig bij de rechtszaak en zal zich over de vrouw ontfermen." Haar advocaat in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.

Laura de B. (22) was naar eigen zeggen in Qatar op vakantie met een vriendin. Iemand zou een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan, waarna ze zou zijn verkracht. Toen de Utrechtse vrouw daarvan aangifte wilde doen, werd ze zelf aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks.

Opgelucht
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken twitterde maandag: 'Goed dat Laura binnenkort naar huis kan. Opgelucht. We blijven ons inzetten voor alle Nederlandse gedetineerden wereldwijd.' De man die seks met Laura zou hebben gehad is door de rechtbank in Doha veroordeeld tot 140 zweepslagen voor het hebben van buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol.

Dat zijn strafbare feiten in het emiraat in het Midden-Oosten.

© ANP 2016
lauradeb
qatar
utrecht
doha
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?