Aanhoudingen voor bekogeling bussen Almere

algemeen
39
13 jun '16
De politie heeft twee verdachten aangehouden in verband met de bekogeling van stadsbussen in de Kruidenwijk in Almere.

Dat is maandagmiddag na afloop van het overleg tussen de gemeente Almere, de politie en vervoerder Connexxion bekendgemaakt. Volgens de politie gaat het om twee minderjarigen. Een van hen werd zaterdagavond aangehouden na een melding van overlast door een buschauffeur. De jongen heeft een proces-verbaal gekregen. Zondagavond werd een tweede Almeerder opgepakt, die deel uitmaakte van een groep van circa tien tot twintig stenengooiers.

Omdat niet met zekerheid kan worden vastgesteld of de verdachte met een steen heeft gegooid en of daarbij iets is vernield, heeft de politie hem na een "stevig gesprek met zijn ouders" laten gaan. Burgemeester Franc Weerwind kondigde een reeks maatregelen aan die een einde moeten maken aan het regelmatig bekogelen van drie busdiensten in de wijk. Zo wordt gestreefd naar meer mobiel cameratoezicht in en buiten de bussen.

Verder worden losliggende stenen en bouwmaterialen in de buurt van de busroutes verwijderd. Daarnaast houdt de politie extra toezicht, net als stadstoezicht.

Busdiensten
Ov-bedrijf Connexxion hervatte maandagmiddag rond 14.45 uur de busdiensten 6, 7 en 153 door de Almeerse wijk. Wel tekende het vervoersbedrijf aan dat het mogelijk blijft dat de diensten opnieuw worden gestaakt als de bussen op deze lijnen weer met stenen worden bekogeld. "We hopen dat het rustig blijft en dat de maatregelen zullen werken", aldus een woordvoerster van Connexxion eerder al.

Veiligheid
Zondagavond besloot Connexxion de busdiensten te staken nadat voor de derde avond op rij bussen in die wijk met stenen waren bekogeld. Het opschorten van de diensten gebeurde volgens de woordvoerster vanwege de veiligheid van passagiers en medewerkers. Vakorganisatie CNV Vakmensen noemt het "een bizar soort vandalisme met grote risico's voor chauffeur en passagiers".

De bond constateert dat rijdende bussen steeds vaker het mikpunt zijn van stenengooiende jongeren. Zo waren na eerdere gebeurtenissen in Zaandam en Heemskerk afgelopen weekeinde ook bussen in Haarlem en Utrecht doelwit.

© ANP 2016
haarlem
utrecht
gemeente almere
almere
kruidenwijk
woordvoerder
franc weerwind
politie
burgemeester
zaandam
heemskerk
chauffeur
vakorganisaties
vervoersbedrijf
stadstoezicht
connexxion
buschauffeur
ov-bedrijf
cnv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi