Marokkaan brengt joden en moslims samen in New York (video)

marokko
3
14 jun '16
Simo El Aissaoui reageerde nogal verbaasd toen hij acht jaar geleden naar New York vertrok en daar een kloof merkte tussen moslims en joden.

Hoe anders is dat in zijn land Marokko? Daar waar moslims en joden een lange gezamenlijke geschiedenis hebben van harmonieus samenleven. El Aissaoui maakt er nu werk van om dit ook in New York mogelijk te maken, zijn nieuwe woonplaats. Wat in Marokko kan, moet ook hier kunnen denkt hij. Samen met een vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap in New York bracht hij Marokkaanse moslims en Amerikaanse joden samen in een sociale club. 

'Het is verbazingwekkend dat er geen politieke agenda is over het onderwerp. Het is leuk om mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te krijgen en elkaar te begrijpen', zegt El Aissaoui. Irina Tsuckerman is mensenrechtenadvocaat en vertegenwoordiger van de joden in de stad. Zij is het volmondig eens met de Marokkaan. 

'Het koesteren van warme banden tussen mensen die in het verleden met elkaar in harmonie hebben samengeleefd is een belangrijk voorbeeld voor anderen. Zo kunnen ze zien wat er mogelijk is wanneer mensen de menselijkheid in anderen zien', zei Tsuckerman. De maandelijkse bijeenkomst begon in januari met 12 mensen, maar de meest recente bijeenkomsten kwamen 24 mensen opdagen. 

Vaak zijn het jonge islamitische en joodse professionals. De bijeenkomsten zijn sociaal van aard, puur zodat mensen de kans krijgen om elkaar te leren kennen. 'Iedereen heeft zijn eigen geloof en iedereen moet dat respecteren.'

© Redactie 2016
marokko
samenleving
marokkaan
new york
simo el aissaoui
vs
moslims
joden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?