Artsen zonder Grenzen hoeft Europees geld niet meer

buitenland
7
17 jun '16
Artsen zonder Grenzen (AzG) neemt voortaan geen financiële steun meer aan van de Europese Unie en de EU-lidstaten.

De internationale medische humanitaire organisatie protesteert hiermee tegen de "schandalige" Europese omgang met vluchtelingen. De Europese overheden voeren een "schadelijk en afschrikwekkend" beleid door mensen in nood steeds intensiever "weg te duwen van de Europese kusten’’, stelde AzG vrijdag op een persconferentie in Brussel. De beslissing om Europese hulpfondsen te boycotten gaat direct in en geldt voor alle projecten wereldwijd.

De organisatie verwijst naar de deal tussen de EU en Turkije. Dat land zegde drie maanden geleden toe alle migranten die de overstek naar Griekenland wagen terug te nemen. De financiële steun die Turkije krijgt van Europa om de opvang van vluchtelingen te verbeteren is volgens AzG vooral een beloning voor verbeterde grensbewaking om asielzoekers tegen te houden. "Het is voor ons onverteerbaar dat dat gepresenteerd wordt als humanitair beleid."

AzG ziet deze afspraken als een "gevaarlijk precedent" voor andere landen die vluchtelingen huisvesten. Zo verwees Kenia naar het Europese asielbeleid toen het land onlangs aankondigde het enorme vluchtelingenkamp Dadaab te sluiten. De overwegend Somalische vluchtelingen die daar wonen zouden terug naar hun land moeten.

De hulporganisatie roept de Europese regeringen op hun verdragsverplichtingen na te komen en vluchtelingen te "verwelkomen en beschermen". De activiteiten van AzG worden voor 92 procent gefinancierd uit publieksdonaties. De bijdrage van EU-agentschappen bedroeg vorig jaar 19 miljoen euro en die van de Europese lidstaten 37 miljoen.

© ANP 2016
turkije
brussel
artsen
europa
regering
artsen zonder grenzen
hulpfonds
hulporganisatie
dadaab
eu
griekenland
overheid
eu-agentschap
europese unie
kenia
humanitaire organisatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi