Asscher overtrad wet bewust voor uitkering AOW'ers Israël

algemeen
176
18 jun '16
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft gezorgd dat AOW’ers in door Israël bezet Palestijns gebied een hogere uitkering krijgen dan waar ze recht op hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. De minister zou hebben ingegrepen toen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in 2013 inwoners van door Israël illegaal bezette Palestijnse gebieden wilde korten op hun AOW. De gebieden worden niet erkend door Nederland, waardoor het verdrag dat met Israël is gesloten over sociale zekerheid niet van toepassing is.

Asscher zou na overleg met premier Mark Rutte en toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) opdracht hebben gegeven door te gaan met het volledig betalen van de AOW in bezet gebied. Uit interne documenten blijkt volgens NRC dat de regering druk voelde door een lobby van belangenorganisaties.

Pas eind vorig jaar creëerde de minister een uitzonderingspositie voor de betrokkenen. Die stoelde volgens NRC echter op de onjuiste redenering dat mensen niet konden weten dat ze gekort moesten worden.

Marokko
Hoe anders is de houding van Asscher tegenover AOW'ers in Marokko? De minister laat zich van een zeer merkwaardige kant zien nu blijkt dat hij wetten bewust heeft overtreden voor bewoners van illegaal bezette gebieden. De houding tegenover Marokkaanse uitkeringsgerechtigden in Marokko is een verschil van dag en nacht. Asscher maakt zich al jaren hard voor een aanpassing van het socialezekerheidsverdrag met Marokko.

Als Marokko niet zou meedoen was hij zelfs bereid het verdrag op te zeggen, een ongekende stap op internationaal niveau. De Marokkaanse overheid en het ministerie zijn het uiteindelijk toch eens geworden over een aanpassing van het verdrag.

© ANP 2016
lodewijk asscher
aow
uitkering
frans timmermans
aow
israel
lobby
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?