Marokko maakt religieuze schoolboeken toleranter

marokko
12
21 jun '16
Het volgend schoolhaar zal een keerpunt zijn in de geschiedenis van het Marokkaans onderwijs.

Dat is wat Yabiladi beweert na een besluit over de herziening van de inhoud van religieuze schoolboeken die worden gebruikt in particuliere en openbare onderwijsinstellingen. Het ministerie van Onderwijs en Islamitische Zaken werken hierin samen. Het project bestaat uit het herzien van teksten die als radicaal opgevat kunnen worden. Ook worden discriminerende teksten verbannen. 

Deze kunnen betrekking hebben tot vrouwen of religieuze minderheden. De bron zegt dat de autoriteiten inmiddels 147 van 390 onderzochte boeken hebben weten te verbeteren. Voor dit doel is ook een speciale commissie opgezet. 

Moderne wind tegen oude ideeën
Programmadirecteur Fouad Chafiqi zegt dat het niet-naleven van tolerante islamitische ideeën worden afgewezen. Ook is een officiële naamswijziging doorgevoerd. 'Islamitisch onderwijs' heet nu 'religieuze opvoeding'. Dit is een meer neutrale titel die geen enkele politieke referentie heeft. Chafiqi zegt dat er nu ook ruimte is voor illustraties van vrouwen in moderne kledij. Voorheen waren vrouwen alleen in hijaab te zien in de schoolboeken.

Deze 'wind van moderniteit' valt onder het streven van de regering en in het bijzonder van de ministers Rachid Belmokhtar en Ahmed Tawfiq. Deze werd op 6 februari in Laayoune besproken. De regering maakte er werk van nadat koning Mohammed VI opriep tot de herziening van lesstof op het gebied van religieuze opvoeding. 

De koning zei toen dat er veel belang gehecht moet worden aan het onderwijs in de waarden van de tolerante islam en de Maliki-leer. Hierin moet een gulden middenweg gevonden worden gepaard met gematigdheid, verdraagzaamheid en het pleiten voor samenleven met verschillende culturen.

Historie
Het debat over de herziening van religieuze schoolboeken gaat 13 jaar terug. Marokkaanse verenigingen riepen toen na de aanslagen van 16 mei 2003 op om schoolboeken te wijzigen.

© Redactie 2016
marokko
onderwijs
schoolboeken
studenten
tolerantie
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?