Compensatie bij vertraging Royal Air Maroc moet via rechter

marokko
7
23 jun '16
Passagiers die compensatie willen bij een vertraagde of geannuleerde vlucht moeten zelf naar de rechter stappen.

Op hulp van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu hoeven bijvoorbeeld Marokkaans-Nederlandse gedupeerden niet te wachten. Dat bepaalde de Raad van State vandaag nadat enkele passagiers hulp en maatregelen vroegen tegen Royal Air Maroc en KLM. Deze twee luchtvaartmaatschappijen kenden geen financiële compensatie toe na een geannuleerde en vertraagde vlucht. Europese wetgeving schrijft echter dat dat wel moet, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. 

De Raad van State oordeelt echter dat deze regels de staatssecretaris niet verplichten om bij te springen in geval van individuele gevallen. Ook het Nederlands recht biedt daar geen juridische regelgeving voor. Passagiers moeten dat via de civiele rechter dus af proberen te dwingen. Wel kunnen de gedupeerden zich melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Deze toezichthouder kan een boete opleggen als blijkt dat RAM of KLM zich vaker schuldig maakt aan het niet toekennen van compensatie. 

Een woordvoerder van KLM zegt dat het bedrijf zich netjes aan de regels houdt en gewoon voor compensatie zorgt bij annuleringen of vertraging. Een gang naar de rechter is daarom niet nodig volgens hem. Waarom de schadeclaim in sommige gevallen wordt afgewezen kon hij niet zeggen.

© Redactie 2016
marokko
royal air maroc
klm
vertraging
rechter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi