Compensatie bij vertraging Royal Air Maroc moet via rechter

algemeen
8
23 jun '16
Passagiers die compensatie willen bij een vertraagde of geannuleerde vlucht moeten zelf naar de rechter stappen.
Op hulp van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu hoeven bijvoorbeeld Marokkaans-Nederlandse gedupeerden niet te wachten. Dat bepaalde de Raad van State vandaag nadat enkele passagiers hulp en maatregelen vroegen tegen Royal Air Maroc en KLM. Deze twee luchtvaartmaatschappijen kenden geen financiële compensatie toe na een geannuleerde en vertraagde vlucht. Europese wetgeving schrijft echter dat dat wel moet, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. 

De Raad van State oordeelt echter dat deze regels de staatssecretaris niet verplichten om bij te springen in geval van individuele gevallen. Ook het Nederlands recht biedt daar geen juridische regelgeving voor. Passagiers moeten dat via de civiele rechter dus af proberen te dwingen. Wel kunnen de gedupeerden zich melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Deze toezichthouder kan een boete opleggen als blijkt dat RAM of KLM zich vaker schuldig maakt aan het niet toekennen van compensatie. 

Een woordvoerder van KLM zegt dat het bedrijf zich netjes aan de regels houdt en gewoon voor compensatie zorgt bij annuleringen of vertraging. Een gang naar de rechter is daarom niet nodig volgens hem. Waarom de schadeclaim in sommige gevallen wordt afgewezen kon hij niet zeggen.
© Redactie 2016
marokko
royal air maroc
klm
vertraging
rechter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
uefa
champions league
europa league
wydad
israel
afc ajax
raja
hakim ziyech
ziyech
championsleague
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi