Cameron kondigt aftreden aan

algemeen
17
24 jun '16
De Britse premier David Cameron treedt over enkele maanden af.

De premier trok zijn conclusies uit de nederlaag die hij leed in het referendum over een vertrek van zijn land uit de Europese Unie. Cameron is vrijdag naar koningin Elizabeth II geweest om haar op de hoogte te stellen. Cameron sprak vrijdagochtend de Britse bevolking toe en kondigde zijn aftreden aan. Zijn Conservatieve Partij moet in oktober op een congres een nieuwe premier aanwijzen, zei hij. Hij zal het land tot die tijd door de roerige tijden loodsen die door de keuze van de Britten voor een brexit zijn aangebroken. Die stabiliteit is volgens Cameron in het staatsbelang.

De onderhandelingen met Brussel over de uittreding van Groot-Brittannië laat Cameron over aan zijn opvolger. Hij acht zich niet de juiste persoon om het overleg te leiden. "Het Britse volk heeft heel duidelijk besloten een andere weg in te slaan", zei Cameron. "Ik denk dat het land nieuwe leiding nodig heeft om het in die richting te voeren", zei Cameron.

Rekken
De nieuwe minister-president moet beslissen wanneer hij artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking stelt, vindt Cameron. Dat artikel schrijft de uittredingsprocedure voor EU-lidstaten voor. De uittreding moet volgens de verdragsbepaling in twee jaar worden afgerond, maar Groot-Brittannië wil de onderhandelingen mogelijk rekken om de gevolgen beter te kunnen opvangen.

De 49-jarige Cameron voerde hartstochtelijk campagne voor een langer verblijf van Groot-Brittannië in de EU, maar dat was tevergeefs. Hij verlaat zijn ambtswoning aan Downing Street na zes jaar. "Ik houd van dit land en ik voel me vereerd het te hebben gediend", zei de scheidend premier met een hoorbare brok in zijn keel. "Ik zal er in de toekomst alles aan doen om dit geweldige land te doen slagen."

© ANP 2016
brexit
david cameron
aftreden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?