Salafistische sheikhs Marokko met dood bedreigd door Daesh

marokko
14
3 jul '16
De bekendste salafistische sheikhs van Marokko zijn door Daesh met de dood bedreigd.

Politici en journalisten die het salafisme en salafisten in een adem durven te noemen met Daesh moeten heel goed opletten. In Marokko zijn de sheikhs Hassan Kettani, Abdelkarim Chadli, Abu Hafs, Mohamed Fizazi en Omar Haddouchi bedreigd door Daesh. Dat meldt het Franstalig blad TelQuel. Iedere sheikh kreeg zo zijn eigen reden opgenoemd waarom ze eigenlijk dood zouden moeten zijn volgens Daesh.

Mohamed Fizazi, de bekendste van de groep, zou 'een prediker van valse goden' zijn. Anderen zouden 'verheerlijkte personen zijn die zich nu inzetten voor afvalligheid', aldus het Daesh medium Al Battar. Zij worden in de verklaring openlijk met de dood bedreigd. 

TelQuel nam daarop contact met Abdelwahab Rafiki, alias Abu Hafs. Hij geeft tegenover de bron aan dat deze bedreigingen hem niet bang maken en eraan gewend is. 'Sinds ik terrorisme aan het bestrijden ben ontvang ik zulke berichten. Dat zal niet voorkomen dat ik me blijf inzetten tegen terrorisme', zegt Abu Hafs. Hassan Kettani zegt op zijn beurt dat het niet eens nodig is om de moeite te nemen om de autoriteiten in te schakelen. 

De bedreigingen worden door de groep niet serieus genomen en het is een beetje gemeengoed geworden. Abdelkrim Chadli zegt vertrouwen te hebben in het veiligheidsapparaat van Marokko en haar strijd tegen terrorisme. 'Er is geen reden om te vrezen voor deze mediahype', voegt hij eraan toe.

Mohamed Fizazi zegt op zijn beurt: 'Het is een verplichting van de staat om burgers te beschermen. We werden in de gevangenis herhaaldelijk bedreigd door terreurorganisaties en anonieme personen. Het bestrijden van takfiris gaat verder dan het veiligheidsaspect en moet via onderwijs, politiek en de samenleving gaan.' 

Salafisme in Marokko
In tegenstelling tot wat we bijvoorbeeld in Nederland zien ziet de Marokkaanse overheid het salafisme en de salafisten in het land niet als potentieel gevaar. In plaats van wetten opstellen die deze groep uitsluit en isoleert werkt de Marokkaanse overheid juist samen met deze groepen. Vooralsnog voeren ze samen een succesvolle strijd tegen radicalisering en terrorisme.

Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat koning Mohammed VI een islamitische preek bijwoonde van Mohamed Fizazi. 

© Redactie 2016
marokko
daesh
salafisme
doodsbedreiging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi