Holleeder voor bijna 18 miljoen geplukt

algemeen
10
5 jul '16
'Topcrimineel' Willem Holleeder moet de overheid bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiend geld betalen.

Dat heeft de rechtbank Haarlem dinsdag bepaald. Hij zou dat geld hebben verdiend met het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Holleeder werd tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer het afpersen van Endstra. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten. De 'topcrimineel' zit nu weer vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende moorden, onder meer bij die van Endstra. Willem Endstra stond bekend als bankier van de onderwereld.

In 2012 oordeelde de rechtbank al dat Holleeder bijna 18 miljoen aan afgeperst geld aan de Staat moest betalen. De advocaten van de 'topcrimineel' dienden daarop een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters omdat die zich in de media openlijk had uitgelaten over de strafzaak tegen Holleeder. De wrakingskamer wees het verzoek af, maar het hof vond toch dat de schijn van partijdigheid niet kon worden uitgesloten en verwees de zaak naar een ander team rechters. Die hebben zich het afgelopen jaar opnieuw over de ontnemingszaak gebogen.

Vonnis
Ook de nieuwe rechtbank kwam dinsdag in haar vonnis tot oordeel dat Holleeder bijna 18 miljoen euro heeft verdiend aan de afpersingen. Omdat sinds de vorige uitspraak zoveel tijd is verstreken, heeft de rechtbank de ontnemingsvordering met 5000 euro verminderd.

Holleeder was dinsdagmiddag samen met advocaat Stijn Franken naar de extra beveiligde rechtbank nabij Schiphol gekomen. Franken moest onlangs de verdediging in Holleeders strafzaak neerleggen omdat hij eerder ook de advocaat was van de ex van Holleeder, die in de lopende liquidatiezaak optreedt als getuige. Holleeder kletste aan het begin van de uitspraak in zijn ontnemingszaak nog wat met Franken en lachte om grapjes. Tijdens het voorlezen van het vonnis keek hij strak voor zich uit en schudde af en toe opzichtig zijn hoofd bij bepaalde overwegingen van de rechtbank.

© ANP 2016
rechtbank
bankier
onderwereld
willem holleeder
liquidatiezaak
rechter
vastgoedhandelaar
schiphol
stijn franken
overheid
advocaten
willem endstra
rechtbank haarlem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi