Ahmed Aboutaleb praat met kopers 'salafistenschool'

algemeen
22
5 jul '16
Burgemeester Ahmed Abouteleb van Rotterdam gaat met de kopers van een oud schoolgebouw in de stad aan tafel, die er een instituut voor moslims zouden willen vestigen.

Aboutaleb zal de eigenaren om opheldering vragen "juist ook vanwege de ontstane commotie". Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. In de Kamer zijn grote zorgen over de mogelijke vestiging van een moslimschool, voor de vorm en gewicht omgedoopt tot 'salafistenschool'. Politici zien in het salafisme nog steeds een kweekvijver voor jihadisme. Daar waar de meeste landen deze ouderwetse gedachte al lang hebben laten varen blijft de Nederlandse politiek nog hangen, zo schijnt.

Asscher had dinsdagochtend overleg met Aboutaleb over de kwestie. De burgemeester zal duidelijk maken dat gemeente noch Rijk zal accepteren dat er in het pand activiteiten komen die zich keren tegen Nederland, de samenleving en de rechtsstaat.

Onrust onterecht
Volgens de kopers, Stichting WAQF, is de ontstane onrust zeer onterecht. In een verklaring schrijft WAQF: "Stichting WAQF is gesticht in 1989 met een orthodox-islamitische grondslag. Helaas wordt dit in de samenleving veelal en onterecht geassocieerd met geweld en het verheerlijken van terrorisme. Geweld, onverdraagzaamheid en terreur staan echter op gespannen voet met de fundamentele uitgangspunten van de islam, die juist wederzijds respect, goed rentmeesterschap, barmhartigheid en tolerantie uitdraagt."

Volgens de organisatie wijst het "vanzelfsprekend terreur en onverdraagzaamheid af". "Uit de WAQF moskee is nooit een oproep gedaan voor jihadisme en er is geen enkele zogenoemde 'jihadist' richting Syrië of Irak vertrokken", benadrukt de stichting. "Wij moeten samen haat, onverdraagzaamheid en polarisatie te bestrijden."

© ANP 2016
ahmed aboutaleb
salafistenschool
rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi