Marokkanen boos over invoer 2.500 ton Italiaans afval

buitenland
17
7 jul '16
In Marokko is boos gereageerd op 2.500 ton Italiaans afval dat vorige week in Casablanca is aangekomen.
Het afval zal vernietigd worden in een cementfabriek in Casablanca waarna de fabriek het afval (na het verwerken ervan) gaat gebruiken. Het afval bestaat uit kunststof en rubber en komt uit Campania, een regio in Napels. Campania heeft lang geworsteld met de afvalverwerking in de stad. Hespress meldt dat de stad vijf miljoen ton afval heeft verzameld. Twintig jaar geleden verbrandde de stad het afval nog zelf maar stopte daarmee toen bleek dat het giftig is. 

Het verbrandingsproces veroorzaakte bovendien milieuschade. Om om te gaan met het dringend probleem heeft premier Matteo Renzi 118 miljoen euro toegewezen om de hoeveelheid afval in de regio te verminderen. Omdat er in de pers veel ophef ontstond over de kwestie reageerde Communicatieminister Mustapha El Khalfi op de kwestie. 

De woordvoerder van de regering sprak tegen dat het afval giftig is en dat andere Europese landen soortgelijke materialen 'gewoon' verbranden. Ook zal het afval na het verbrandingsproces gebruikt worden door de fabriek. Desondanks is een petitie gestart om boze Marokkanen een stem te geven.

Zij willen voorkomen dat landbouwgrond getroffen gaat worden door het afval en dat chronische ziekten en geboorteafwijkingen ontstaan. Dat is vrij zware opvatting. Inmiddels zijn 18.000 handtekeningen verzameld. De verbazing is hoe dan ook groot omdat Marokko zich richt op duurzaamheid en milieuprojecten.

De beslissing om dergelijk afval in te voeren komt dan ook als verrassing, zeker omdat Marokko plastic tasjes verboden heeft.
© Redactie 2016
marokko
italie
casablanca
afval
campania
napels
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
transfer talks
botola pro
serie a
keuken kampioen divisie
botolapro
hamza-mon-bb
sparta rotterdam
la liga
geruchtenmolen
libië
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
politie
verenigde staten
iran
eredivisie
turkije
marrakech
hakim ziyech
daesh
caf
mohammed vi