Gouverneur erkent: 'Blanke man was niet doodgeschoten'

buitenland
7
8 jul '16
"Zou dit zijn gebeurd als alle passagiers blank waren? Ik denk het niet."

Met die woorden veroordeelde gouverneur Mark Dayton van de Amerikaanse staat Minnesota donderdag het doodschieten van een 32-jarige zwarte man door een politieagent. Slachtoffer Philando Castile werd in zijn auto doodgeschoten, in het bijzijn van zijn vriendin en 4-jarige dochtertje. Een agent die de auto aan de kant had gezet vanwege een kapot achterlicht, schoot op de 32-jarige man toen die zijn rijbewijs wilde pakken.

Dat is hoe zijn vriendin het vertelde in een video die ze kort erna met haar telefoon maakte. De politieman dacht dat Castile naar een wapen greep, waarvan hij had verteld dat hij het legaal bij zich had, en vuurde meerdere schoten op hem af. De 32-jarige Amerikaan overleed ter plaatse.

"Ik ben gedwongen om onder ogen te zien dat dit soort racisme bestaat en het is onze plicht om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt en niet blijft gebeuren", zei gouverneur Dayton. De zaak maakt veel woede en onbegrip los. Zeker omdat eerder deze week in een andere plaats in de VS, Baton Rouge, ook al een donkere man door de politie werd doodgeschoten terwijl er geen dreiging van hem leek uit te gaan. Die beschieting werd in zijn geheel gefilmd door getuigen.

Ook president Barack Obama reageerde geschokt op de schietpartijen, die door de autoriteiten worden onderzocht. Hij stelde dat "geen sprake is van geïsoleerde incidenten", maar symptomen van dieperliggende problemen in het justitiële systeem. De "schijn of realiteit van raciale vooroordelen" moet worden aangepakt, vindt Obama.

© ANP 2016
mark dayton
racisme
politiegeweld
vs
minnesota
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?