Bekende activiste Marokko na twee jaar vrij

buitenland
6
11 jul '16
Een activiste van de 20 Februari beweging in Marokko is na twee jaar vrijgelaten nadat ze werd vastgezet wegens het doen van valse beschuldigingen van marteling.
Wafaa Sharaf werd in de nacht van 9 op 10 juli vrijgelaten uit de Larache gevangenis. Ze werd begroet door tientallen activisten van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) en de vereniging Annahj Addimocrati. In augustus 2014 stond ze in Tanger terecht wegens het doen van onware uitingen over martelingen. De rechtbank besloot haar een jaar celstraf op te leggen en een boete van 50.000 dirham.

In oktober 2014 vond het hoger beroep plaats en daarin werd een jaar extra cel opgelegd. De gevangenisstraf voor Sharaf leidde tot nationale en internationale verontwaardiging. Amnesty International aarzelde niet om haar zaak als 'gewetensgevangene' te beschrijven. Iets dat de Marokkaanse autoriteiten ten stelligste ontkennen.  

Het US State Department noemde het geval van Sharaf in een jaarlijks rapport over de status van mensenrechten over de hele wereld. De Marokkaanse ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken reageerden daar woedend op. Onder meer de Amerikaanse ambassadeur in Marokko werd op het matje geroepen.
© Redactie 2016
marokko
20 februari
wafaa sharaf
larache
marteling
protest
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
moskee
syrië
pegida
extreemrechts
john jorritsma
islamofobie
palestina
arrestatie
dgsn
duitsland
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech