Schamel strafje voor frauderende, omkopende en witwassende VVD'er

algemeen
38
12 jul '16
Ex-politicus Jos van Rey heeft dinsdag een taakstraf van 240 uur gekregen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

Van Rey was zelf aanwezig om te uitspraak aan te horen. Hij is zowel opgelucht als teleurgesteld, liet hij na afloop weten. Of hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, weet hij nog niet. "Ik ga eerst die 88 pagina's van het vonnis bestuderen." Tegen de oud-VVD'er was twee jaar cel geëist. Van Rey stond terecht voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen in zijn provincie Limburg. Het OM gaat wel in beroep tegen de uitspraak.

De rechtbank noemde Van Rey "onhandig". "Keer op keer hield hij onvoldoende afstand van relaties en ook handelde hij niet als een integer politicus." Maar keihard bewijs voor omkoping en fraude is er voor de rechtbank niet.

Van Pol
Zo was er de innige vriendschap met Piet van Pol. Projectontwikkelaar en al veertig jaar de beste vriend van Van Rey. Ze ondernamen vele tripjes samen met hun gezinnen, die afwisselend door beide heren werden betaald. "Vriendschap, geen omkoping", oordeelde de rechtbank. Toch is ook Van Pol veroordeeld tot een taakstraf, 100 uur in zijn geval, omdat een aantal keer wel de grenzen zijn overschreden. Tegen hem was eveneens twee jaar cel geëist. Van Pol was niet aanwezig in de rechtbank dinsdag.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft Van Rey uit de partij gezet. De ex-politicus zelf heeft altijd alle aantijgingen ontkend. "Dit is te absurd voor woorden", reageerde hij destijds op de eis. "Ze hebben niks. Ik heb nooit uit eigen belang gehandeld, nooit!"

© ANP 2016
jos van rey
taakstraf
rotterdam
vvd
fraude
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi