Obama: jeugd krijgt sneller pistool dan boek

buitenland
2
13 jul '16
President Barack Obama heeft dinsdag tijdens een herdenkingsplechtigheid in Dallas voor de vijf doodgeschoten agenten zijn waardering uitgesproken voor het werk van de Amerikaanse politie.

"In onze straten lopen geen soldaten of milities, maar publieke ambtenaren", zei Obama. "Zij horen zelden een bedankje. Maar wij overspoelen de straten met wapens. Kinderen komen gemakkelijker aan een pistool dan aan een boek of computer." Obama constateert vooruitgang in de strijd tegen etnische conflicten maar ziet ook nog altijd vooroordelen. "Ondanks de verbeteringen is er nauwelijks troost voor die mensen die slachtoffer worden van geweld. We moeten ons afvragen of de etnische kloven ooit overbrugd zullen worden. Discriminatie verdwijnt niet zomaar. Toch heb ik de verstandhouding tussen zwart en blank tijdens mijn leven enorm zien verbeteren. Wie dat ontkent, maakt de inzet daarvoor belachelijk."

Obama benadrukte dat de Verenigde Staten gebaseerd zijn op de principes van de rechtsstaat. "We proberen in ons leed ergens nog enige zin te zien. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, we zijn samen al erg ver gekomen. We moeten weerstaand bieden aan vertwijfeling."

© ANP 2016
barack obama
dallas
politie
politiegeweld
racisme
wapens
wapenwet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?