Marokko na 32 jaar mogelijk terug bij Afrikaanse Unie

marokko
1
14 jul '16
Marokko heeft besloten terug te keren naar de Afrikaanse Unie (AU).

Dat heeft een diplomatieke bron gezegd tegen de krant Akhbar Al Yaoum. Marokko heeft in 1984 besloten zich terug te trekken toen de voorganger van de AU, de OAE, besloot om de Saharaanse Arabische Democratische Republiek (SADR) te accepteren als volwaardig lid. SADR is de politieke tak van de onafhankelijkheidsbeweging die in de Marokkaanse Sahara een eigen staat wil oprichten. 

Volgens de diplomatieke bron zal het historisch besluit worden aangekondigd tijdens de 27e AU-top in de Rwandese hoofdstad Kigali op 17 en 18 juli. Ter voorbereiding op de bijeenkomst heeft de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Salahedine Mezouar, verschillende Afrikaanse landen bezocht. Hij bezocht onder meer Kameroen, Ethiopië, Ivoorkust, Egypte, Libië, Sudan, Senegal en Tunesië.

De krant beweert dat de bron Mezouar's tour in Afrika een teken is van het feit dat ook koning Mohammed VI meegaat naar Rwanda. Rabat heeft tot nu toe alleen aangegeven dat de minister van Buitenlandse Zaken aanwezig zal zijn bij de AU-top. Aan de andere kant staat het officieel bezoek van de Rwandese president Paul Kagame op 20 en 21 juni in Marokko.

Daar sprak hij persoonlijk met koning Mohammed VI en krijg hij de onderscheiding Orde van Muhammad, ook bekend als Wissam al-Mohammadi. Het lijkt erop dat dit bezoek heeft geholpen om Marokko te overtuigen terug te keren naar de Unie.

© Redactie 2016
marokko
afrikaanse unie
au
boycot
samenwerking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?