Minister: 'Onmogelijk om Marokkanen in buitenland te laten stemmen'

marokko
24
14 jul '16
De minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Hassad, heeft duidelijkheid verschaft over stemrecht van Marokkaanse burgers in het buitenland.

Tegenover een commissie van zijn ministerie heeft hij dinsdag gezegd dat het onmogelijk is voor Marokkanen in het buitenland (MRE's) om te stemmen bij de komende parlementsverkiezingen. Hassad haalde meerdere factoren aan die deze mogelijkheid onmogelijk maken volgens hem. Volgens hem kunnen niet overal stembureau's gevestigd worden waar Marokkanen leven. 

Ten tweede haalde hij aan dat het een probleem gaat worden om alle MRE's stembiljetten te geven. Ten derde is de Grondwet nog niet klaar voor stembureau's speciaal voor Marokkanen in het buitenland. De overheid zou hier dus eveneens werk van moeten maken. Het stemrecht moet daarom beperkt worden tot diegenen die in Marokko zijn of wonen. 

Controversieel
Zijn houding is uiterst controversieel omdat de Grondwet in 2011 Marokkanen in het buitenland stelde dat MRE's volwaardige burgers zijn en daarom complete burgerrechten moeten genieten, waaronder het recht om te stemmen. Op dit moment wonen ongeveer 5 miljoen Marokkanen in het buitenland. Deze Marokkanen kunnen nu alleen stemmen via een ingewikkeld en lastig 'omweg-systeem'. 

In maart zei de minister van MRE's, Anis Birou, nog dat hij probeerde om stemrecht voor deze Marokkanen te regelen. Daar slaagde hij dus niet in. Andere tegenstanders van stemmen voor buitenlanders noemen ook de kosten van de hele operatie als problematisch. Bovendien zijn zij tegen omdat deze Marokkanen niet direct de gevolgen zullen ervaren van hun stem en het daaruit komend beleid. Ook is er kans op verkiezingsfraude. 

Desondanks lukt het 115 andere landen over de hele wereld wel om hun buitenlandse burgers stemrecht te geven.

© Redactie 2016
marokko
stemrecht
mohamed hassad
stemmen
verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?