Snelle reactie Marokko laat zien wat echt bondgenootschap is

marokko
21
17 jul '16
Marokko was één van de weinige landen die de poging tot staatsgreep in Turkije meteen veroordeelde en niet op de uitkomst wachtte (hoi westerse landen).

Marokkaanse kranten spreken uitvoerig over de 'gewaagde' maar normale zet van Marokko. Volgens hen is het uitspreken van steun aan Recep Tayyip Erdogan een teken van pure bondgenootschap en vriendschap tussen de leiders. Ook de grootste partij van Marokko, de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), sprak zich uit. Het was echter het ministerie van Buitenlandse Zaken dat namens Marokko als eerst reageerde. 

'Het koninkrijk Marokko volgt met grote bezorgdheid de ontwikkelingen in Turkije. Marokko is vastbesloten in het streven naar stabiliteit van dit broederlijk islamitisch land. Het koninkrijk verwerpt dan ook elk gebruik van geweld om gevestigde overheden te veranderen en roept op tot het behoud van de constitutionele orde in dat land', sprak het ministerie zich uit. 

De Marokkaans-Franse nieuwsbron Yabiladi schrijft: 'Met deze uitspraak scoort Rabat veel meer punten dan veel Europese politieke hoofdsteden, waar de standpunten verwarrend waren. Ze waren klaar om hun beginselen van democratie af te zwakken om zich te ontdoen van een lastige rivaal.' De bron verwees onder meer naar de verklaring van de Europese Unie om 'snel terug te keren naar de grondwettelijke orde'. Leiders van de staatsgreep beloofden precies hetgeen de EU opdroeg in de verklaring. 

'Marokko wachtte niet op de uitkomst van de coup', schrijft Yabiladi en komt met duidelijk bewijs. De afdeling van Salahedinne Mezouar was er snel bij toen daadwerkelijk bleek dat een staatsgreep aan de hand was. Om 01:35 (GMT +1) verscheen de duidelijke verklaring terwijl Ankara en Istanbul nog in vuur en vlam stonden en de uitkomst van de coup allerminst zeker was. 

Voor de publicatietijd ging logischerwijs ook nog veel vergaderen en overleg vooraf. Alles bij elkaar maakt het een buitengewoon snelle reactie. Dat is niet zo heel gek want het politieke landschap van beide landen heeft veel met elkaar gemeen. 

PJD + AKP = Liefde
Abdelilah Benkirane, de secretaris-generaal van de PJD, was er ook als de kippen bij om te reageren. Volgens Yabiladi verloor de PJD bijna de laatst overgebleven bondgenoot in de islamitische politiek nadat Morsi werd afgezet en het niks werd met de Tunesische Ennahda partij. Allen streven naar een democratisch model met zoveel mogelijk islamitische invloeden.

De partijnamen van de PJD en AKP betekenen dan ook precies hetzelfde. Beide partijen heten de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling. Benkirane feliciteerde Erdogan en toonde zijn medeleven met de Turkse slachtoffers. 

© Redactie 2016
marokko
turkije
recep tayyip erdogan
mohammed vi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?