Hoe Marokkanen de coup in Turkije beleefden

buitenland
7
18 jul '16
Beetje bij beetje stromen de persoonlijke verhalen van Marokkanen in Turkije binnen. Hoe ervoeren zij de heftige couppoging in Turkije?
Nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan via FaceTime iedereen in Turkije opdroeg de straten op te gaan gaven miljoenen gehoor, zo ook Marokkanen die in Turkije wonen en werkzaam zijn. Voor hun is het een onvergetelijke ervaring omdat ze nooit getuige zijn geweest van gruwelijke taferelen die de coup met zich meebracht. Khalid Khairallah is een van die jonge Marokkanen die gehoor gaven.

Vlag
Khairallah studeert International Business in Istanbul en postte een foto op Facebook met de Marokkaanse vlag naast tanks die door de coupplegers werden gebruikt. Hij uitte hiermee zijn steun voor Erdogan. Sprekend tot Alyaoum 24 zei hij: 'We gingen met de Turken de straat op nadat we tekstberichten van de Turkse regering ontvingen. Hiermee konden we het land beschermen en de keus van het volk intact houden. We kwamen overeen om de straat op te gaan en leuzen te scanderen ter ondersteuning van Erdogan en tegen de coup.'

Mohamed Assam, een 23-jarige vertaler gevestigd in Turkije, sprak met Moroccoworldnews. Hij kon om verschillende redenen niet meedoen aan de protesten maar had dat wel graag gedaan. 'Het is normaal om deel te nemen. Hoe kunnen we een staatsgreep accepteren terwijl de regering wettelijk is gekozen, we hebben gezien wat het leger doet in Egypte', zei hij. 

'Tijdens mijn verblijf in Turkije hebben Turken me veel verteld over de chaotische nasleep van machtsgrepen. Toen ik in 2010 naar Turkije kwam verwelkomden ze me als onderdeel van hun gemeenschap. Ik kon niet deelnemen aan het verzet als gevolg van een aantal bijzondere omstandigheden, maar de Turken waren blij dat er zoveel buitenlanders naast hen liepen in de demonstratie. Ze zeggen dat Turken en buitenlanders één natie vormen.'

Angst
Mohamed Izoudouten is een Marokkaanse journalist van de Huffington Post en kende angstige momenten. Op Facebook publiceerde hij een bericht en dat hij een nacht meemaakte die hij nooit zal vergeten. Toen de machtsgreep werd uitgesproken bevond hij zich in de straten van Istanbul maar kon nergens heen. Hij kon zijn werkplek, noch zijn huis bereiken als gevolg van de overvolle straten.

Gisteren postte hij een bericht waarin hij schreef over gemengde gevoelens van angst en blijdschap: 'Ik voel me weer gelukkig, want ik heb momenten van angst gekend in het kader van onzekerheid urenlang. Uiteindelijk heb ik er een glimlach aan over gehouden', verwijst hij naar de mislukking van de coup en het niet gewond raken. 
© Redactie 2016
marokko
coup
recep tayyip erdogan
marokkanen
turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
china
wuhan
hubei
transfer talks
frankrijk
syrië
saoedi-arabië
geruchtenmolen
botolapro
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
politie
verenigde staten
eredivisie
iran
turkije
hakim ziyech
marrakech
caf
daesh
mohammed vi