Lees hier alles over de mislukte coup in Turkije

buitenland
1571
18 jul '16
Blijf hier op de hoogte van alle updates rond de mislukte machtsgreep in Turkije. Deze blog wordt telkens bijgewerkt.

16:40
De Turkse regering had geen enkele informatie dat een militaire coup in voorbereiding was, totdat deze al in volle gang was. Met die woorden weerspreekt de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus dinsdag verklaringen van het militaire oppergezag. De generale staf van het leger verklaarde eerder dinsdag dat rond 16.00 uur op vrijdag 15 juli inlichtingen bekend werden dat een staatsgreep op handen was.

Vervolgens zouden de belangrijkste autoriteiten hiervan op de hoogte zijn gebracht. De vicepremier sprak ook berichten tegen dat sinds vrijdagavond een aantal schepen van de Turkse marine wordt vermist.

13:46
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft Turkije gewaarschuwd de doodstraf niet opnieuw in te voeren. ,,Het herinvoeren van de doodstraf zorgt voor een breuk in de verplichtingen die Turkije heeft ten aanzien van internationaal humanitair recht. Het is een stap in de foute richting", aldus Zeid Ra'ad al-Hussein. De Hoge Commissaris heeft de Turkse regering dinsdag opgeroepen de klok niet terug te draaien wat betreft het waarborgen van mensenrechten.

Al-Hussein heeft Turkije erop gewezen dat het land in 2006 het mensenrechtenverdrag heeft aangenomen dat de afschaffing van de doodstraf nastreeft. Volgens het internationale recht mag een staat niet op dat besluit terugkomen, als het verdrag eenmaal is geratificeerd. Ook drukte hij de Turkse regering op het hart de rechtsstaat te handhaven.

01:35
De couppoging in Turkije heeft mogelijk ook gevolgen voor het geplande visumvrij reizen van Turken naar de Europese Unie. EU-commissaris Günther Oettinger zei tegen Duitse media niet te verwachten dat Turken dit jaar al zonder visum naar de EU kunnen komen. De EU en Turkije spraken eerder af dat het land bootvluchtelingen terugneemt.

In ruil zouden Turken op termijn visumvrij naar de EU mogen reizen, mits hun land aan alle voorwaarden voldoet. Oettinger verwacht niet dat voor het einde van het jaar groen licht wordt gegeven voor het schrappen van de visumverplichting. Binnen de EU klinken bezorgde geluiden over het harde optreden van de Turkse autoriteiten na de mislukte staatsgreep.

Volgens de EU-commissaris lijkt het er momenteel niet op dat president Recep Tayyip Erdogan van plan is de zorgen weg te nemen over het functioneren van de Turkse rechtsstaat.


20:10
Het voormalige hoofd van de Turkse luchtmacht, Akin Öztürk, ontkent dat hij achter de mislukte staatsgreep van vorige week zat. Dat heeft nu ook Anadolu bekendgemaakt. Eerder berichtte het staatspersbureau dat de generaal een bekentenis had afgelegd over zijn betrokkenheid bij de coup. Dat werd al snel tegengesproken door de private mediabedrijven Haberturk en NTV. Volgens Haberturk heeft Öztürk helemaal geen bekentenis afgelegd.

De voormalige luchtmachtbaas zou juist tegen aanklagers hebben gezegd dat hij de coup wilde voorkomen. ,,Ik ben niet iemand die de couppoging van 15 juli heeft voorbereid of geregisseerd en ik weet niet wie dat wel heeft gedaan'', zei Öztürk volgens NTV in zijn getuigenis. Anadolu publiceerde maandagavond precies dezelfde tekst. Ook zou Öztürk tegen de officier van justitie hebben gezegd dat hij de ,,parallelle structuur'', de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, verdenkt van de poging de regering omver te werpen.

,,Maar ik kan niet begrijpen wie zoiets binnen de Turkse strijdkrachten heeft georganiseerd en uitgevoerd. Daar heb ik geen enkel inzicht in. Ik heb me altijd zeer tegen die 'structuur' verzet'', zou Öztürk volgens het staatspersbureau ook nog hebben verklaard. Bij de couppoging afgelopen weekend vielen meer dan driehonderd doden.

18:07
De EU veroordeelt in sterke bewoordingen de couppoging in Turkije en benadrukt haar volledige steun aan de legale instellingen van het land, inclusief de gekozen regering en het Turkse parlement. ,,De EU betreurt het hoge aantal slachtoffers en is solidair met het Turkse volk. ''Dat staat in een verklaring die de 28 lidstaten maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht, na afloop van een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

,,De EU verwelkomt het gemeenschappelijke standpunt van de politieke partijen ter ondersteuning van de democratie in Turkije'', staat ook in de conclusies over Turkije. Maandagmorgen zei minister Bert Koenders nog te hopen ,,dat er geen bijltjesdag komt". Maandagmiddag zei hij dat die dag toch al lijkt te zijn gekomen.

Doodstraf
,,De situatie in Turkije is zeer ernstig. Het lijkt alsof er afrekeningen plaatsvinden. Er zitten kennelijk een boel lijstjes met namen in achterzakken. Daarom hebben wij een eensgezinde, duidelijke boodschap laten horen. Maar we moeten ook in gesprek blijven."Onderhandelingen over een EU-lidmaatschap voor Turkije zijn echter direct afgelopen als het land de doodstraf zou herinvoeren. ,,Die geruchten gaan. Dan is het meteen uit met die gesprekken."

Koenders zei zich vooralsnog geen zorgen te maken over de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU. Turkije neemt vluchtelingen terug uit Griekenland die vanaf de oostelijke Middellandse Zee naar Griekenland varen. In ruil daarvoor nemen de EU-landen Syrische asielzoekers uit Turkije op.

17:39
De Turkse politie heeft maandag Dursun Özbek, de voorzitter van voetbalclub Galatasaray, gearresteerd. De zakenman wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in Turkije. Dat heeft Sky Sports gemeld.Bij Galatasaray staat de Nederlandse international Wesley Sneijder onder contract, Jan Olde Riekerink is de trainer.

14:04
De Turkse liberale islamitische geleerde Fethullah Gülen heeft in het Duitse blad Der Spiegel betoogd dat de Turkse president Erdogan door succes en macht is vergiftigd. ,,Omdat Erdogan zelf zo'n machtshonger heeft, denkt hij dat iedereen daaraan lijdt'', aldus Gülen, die al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont. ,,Erdogan is van arme komaf en nu woont hij in vier paleizen, succes en macht hebben heb vergiftigd en verwoesten hem'',aldus Gülen.

De Turkse regering beschuldigt Gülen ervan achter de poging tot staatsgreep van vrijdag te zitten. Gülen werpt tegen dat hij altijd tegenstander is geweest van geweld voor politieke doeleinden. ,,Ik ben voor de democratie en tegen militaire coups'', beklemtoonde Gülen.

Erdogan was ooit een politieke bondgenoot van Gülen en diens sociaal-religieuze beweging. Maar de twee leiders werden bittere tegenstanders. Erdogan meent al jaren dat Gülen de macht wil grijpen en zijn Gülen-beweging de rol van zijn eigen partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) wil overnemen.

13:01
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de patrouilles met gevechtsvliegtuigen boven de belangrijkste steden van het land met 24 uur verlengd. Daarmee wordt het luchtruim van Ankara en Istanbul bewaakt. Hij heeft ook bevolen dat legerhelikopters in Istanbul niet mogen vliegen. Doen ze dat wel, dan worden ze neergehaald. Dit meldde maandag de staf van Erdogan.

Erdogan regeert sinds maart 2013 als premier en recenter als president. Hij kreeg meer dan de helft van de stemmen in de presidentsverkiezingen van 2014. Onderdelen van de strijdkrachten deden vrijdagavond en zaterdagmorgen een poging tot staatsgreep. Ze maakten daarbij onder meer gebruik van gevechtsvliegtuigen helikopters en tanks. De couppoging is zaterdag bedwongen.

© ANP 2016
coup
turkije
recep tayyip erdogan
istanbul
ankara
machtsgreep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi