Van Gaal:"Alle ballen op Figo"

sport
0
10 mei '00

BARCELONA - Terwijl fans in Valencia al in de rij stonden voor kaartjes tot de finale op 24 mei in Parijs, belegde Louis van Gaal het eerste trainingskamp in drie jaar. Of de afzondering à la Big Brother in de return van de halve finale Champions League zijn vruchten zal afwerpen, is zeer de vraag.

Met een achterstand van 1-4 mag 'Barcelona' woensdagavond alleen op een wonder hopen. Het mirakel kan eigenlijk alleen van Figo komen. De Portugees, geroemd als de beste rechterspits van dit moment, ontbrak vorige week door een schorsing en is nu niet fit door een griepaanval. Zijn laatste blessure is volgens de clubmedici genezen.

FC Valencia, outsider in de halve finale, verkeert in topvorm: het beste elftal in de tweede competitiehelft van de Primera Division met zeventien doelpunten in de laatste vijf wedstrijden en nog eens negen in de Champions League tegen Barcelona en Lazio Roma. Het middenveldkwartet Gaizka Mendieta, Francisco Farinos, Gerard Lopez en Kily Gonzalez speelt onweerstaanbaar sterk. Miguel Angel Angulo en Claudo Lopez is momenteel een onnavolgbaar spitsenduo. Patrick Kluivert loofde de tegenstander: "Wij weten dat Valencia in grote vorm is. Het is een grote zorg voor ons dat deze tegenstander het eerste doelpunt maakt."

Van Gaal opteert voor het systeem van 4-3-3 met Rivaldo op de linkervleugel. Valencia's coach Hector Cuper wijkt mogelijk af van het vaste 4-4-2, mede naar aanleiding van de 0-3 nederlaag in Nou Camp in april. Cuper kan ook vijf spelers in de achterste lijn inzetten, indachtig de 0-3 op Old Trafford tegen Manchester United.

Barcelona behaalde de laatste maand een reeks bedroevende resultaten. Tussenin zat één lichtpunt, de winst op Chelsea. Voor- en nadien waren er onthutsende nederlagen, zoals afgelopen weekeinde tegen Rayo Vallecano. Barcelona riskeerde daardoor naast alle prijzen te grijpen en zich mogelijk niet eens rechtstreeks te plaatsen voor de Champions League van volgend seizoen.

Big Brother strategie

Door de ernst van de situatie greep de toenemend omstreden Van Gaal naar een ongewoon middel. Voor de eerste keer onder zijn bewind isoleerde hij de selectie van de buitenwereld en vaardigde hij een uitgaansverbod uit. 'Big Brother Strategie' heette het spottend in Catalonië. De Amsterdammer zorgde voor nog een verrassing. Hij haalde de Nigeriaan Emmanuel Amunike uit de anonimiteit van de B-selectie. "We zullen knokken tot we erbij neervallen", voorspelde verdediger Sergi. "Mochten wij een vroeg doelpunt maken, dan ziet alles er weer anders uit."

Veel meer dan de moed der wanhoop heeft Barcelona niet te bieden. Rivaldo, de wereldvoetballer van het jaar 1999, speelt matig en lijkt zijn tijd plichtmatig uit te dienen. De verdediging is wankel, doelman Ruud Hesp onzeker. Naast Ronald de Boer en Luis Enrique zijn Winston Bogarde en Jordi Puyol geblesseerd. Gabri is er niet bij wegens een schorsing voor twee gele kaarten. Eigenlijk spreekt alles in het voordeel van FC Valencia. Daar helpt alleen een wonder uit de hoek van Figo tegen.

Als Barcelona 3-0 wint, dan zijn ze toch door. Mocht er na 90 minuten spelen 4-1 op het scorebord staan, dan wordt er een verlenging gespeeld.

Bron: © NU.nl

© MAROKKO.NL 2000

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi