Marokkaans-Nederlandse agent in cel gezet om afkomst

algemeen
16
28 jul '16
Een politieagent uit Amsterdam heeft eerder deze week gedaan tegen collega's uit Enschede na een trieste gebeurtenis. Hij spreekt van een arrestatie op basis van zijn afkomst.

Het voorval, uitgebreid over geschreven door NRC, vond in mei plaats. De krant baseerde zich op een gesprek met de Amsterdamse politieman en interne documenten. De 29-jarige Anis Raiss werd aangehouden op het bureau van Enschede nadat daar een conflict ontstond. Hij stelde zich daarbij netjes voor als politieagent. De Marokkaanse Nederlander kreeg vervolgens te horen 'dat hij er helemaal niet uitziet als agent'. De agent was op het bureau om zijn broertje te helpen bij een aangifte.  

Omdat Raiss onverwacht mee ging naar het bureau kon hij zich niet legitimeren als agent. Toen hij dat netjes uitlegde geloofden zijn collega's hem niet. Een simpele zoekopdracht in het systeem weigerden ze. Raiss, die onlangs nog een zilveren pen kreeg omdat hij modelagent is, werd vervolgens hardhandig gearresteerd en moest zelfs een nachtje doorbrengen in een cel in Deventer. 

Serieus
De Nationale Politie zegt tegenover NRC dat het de zaak zeer serieus neemt. 'Er is direct een onderzoek gestart naar alle aspecten van deze zaak. Dit onderzoek is nog in volle gang en tot dit is afgerond, trekt de politieleiding nog geen conclusies.' Raiss denkt ondertussen dat zijn arrestatie met zijn Marokkaanse achtergrond heeft te maken. 'Etnisch profileren', zo noemt hij het. 

'Ik heb moeite om het zo te zeggen, maar dat is precies hoe het voelde. Ze zagen alleen een Marokkaan. Wanneer ik als blonde jongen dat bureau was binnengelopen, dan was dit allemaal niet gebeurd.'

© Redactie 2016
discriminatie
marokkaan
politie
etnisch profileren
enschede
amsterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi