Marokkanen nauwelijks langer geworden in afgelopen 40 jaar

marokko
44
29 jul '16
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in samenwerking met een team van onderzoekers van het Imperial College in Londen de lengtes onderzocht in veel landen.

Het wetenschappelijk blad eLife bracht de resultaten naar buiten. Daaruit blijkt dat de Marokkaanse burgers in de afgelopen veertig jaar nauwelijks zijn gegroeid in lengte. Sinds 1976 is de Marokkaan gemiddeld 1.57 meter lang. Tussen 1900 en 1996 groeide het gemiddelde van 151 centimeter naar 158 centimeter in Marokko. Als we alleen naar Marokkaanse mannen kijken zien we een groei van 11 centimeter, van 159 naar 170 centimeter, in dezelfde periode. 

Marokkaanse vrouwen brengen het gemiddelde echter omlaag. Co-auteur van de studie, Mariachiara Di Cesare, sprak met France24 over het belang van het onderzoek. Volgens de onderzoekster is de evolutie van de lengte een indicator voor de volksgezondheid omdat het weerspiegelt dat een persoon goed eet en een goede behandeling krijgt als kind. 

Volgens haar heeft het genetisch erfgoed van onze voorouders niet altijd invloed op onze lengte en omvang. 'Genetische invloeden definiëren het groeipotentieel voor een individu, maar ook de omgangsfactoren zoals voedsel en zorg zijn van invloed.' 

Zoals we eerder deze week schreven zijn de burgers in Nederland het langst, met een gemiddelde van 182,5 centimeter, op de voet gevolgd door de Belgen (181,7 centimeter) en Estland (181,6 centimeter). 

© Redactie 2016
marokko
groei
gezondheid
voeding
elife
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi