Maatregelen op en rond Schiphol wegens 'signaal'

algemeen
0
30 jul '16
Op en rond Schiphol zijn zaterdag extra maatregelen getroffen in verband met "een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven".

Dat heeft de gemeente Haarlemmermeer laten weten. De zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer heeft in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) daartoe besloten. Wat de extra maatregelen precies inhouden is nog niet duidelijk. Een woordvoerster van de gemeente kan op dit moment niet concreter zijn over welk 'signaal' aanleiding was voor de maatregelen.

Maar dit signaal past "binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien". Een woordvoerder van de NCTV kan eveneens geen uitspraken doen over de aard van het 'signaal'. Hij zegt dat de maatregelen "uit voorzorg" worden genomen.

Alle verkeer richting Schiphol op de A4 wordt gecontroleerd door de marechaussee. De toeritten richting de luchthaven zijn afgesloten.

Patrouilles
De aanvullende maatregelen zijn zichtbaar en bezoekers zullen deze merken, stelt de gemeente. Verder is de aanwezigheid van beveiliging geïntensiveerd. Volgens een woordvoerster van de marechaussee zijn er op de luchthaven extra patrouilles. Daarnaast is er een aantal onzichtbare maatregelen genomen.

Volgens de gemeente blijven de luchthaven en het gebied er omheen toegankelijk en kunnen alle activiteiten doorgaan. "Met de extra maatregelen wordt de veiligheid van passagiers en werknemers voorop gezet."

Op Twitter schrijven mensen dat alle auto's die onderweg zijn naar Schiphol door de marechaussee worden gecontroleerd. Twitteraars melden ook dat mensen die met een taxi onderweg zijn naar de luchthaven zijn uitgestapt en over de snelweg lopen. Richting Schiphol zijn inmiddels lange files ontstaan.

© ANP 2016
schiphol
luchthaven
marechaussee
nctv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi