Troonsdag Marokko: gratie voor 1.272 mensen en felicitaties van Obama

marokko
6
30 jul '16
Marokko viert vandaag Troonsdag en dat is in Marokko altijd reden voor een nationaal feest.

Bij speciale gelegenheden zoals Troonsdag verleent koning Mohammed VI altijd gratie aan honderden personen. Dit jaar kregen 1.272 veroordeelden goed nieuws te horen van het ministerie van Justitie. Volgens het ministerie is het gros van de begunstigden gedetineerde. 939 gevangenen zien hun gevangenisstraf verminderd worden. 11 gevangenen zagen hun resterend termijn kwijtgescholden worden en komen direct vrij. 
23 veroordeelden zagen de doodstraf in mindering gaan en kregen een levenslange gevangenisstraf. In de praktijk zegt dat weinig, want Marokko heeft de doodstraf sinds 1992 niet uitgevoerd. Mocht de uitvoering toch in praktijk worden gebracht ontlopen de 23 begunstigden in ieder geval een directe dood. 19 gevangenen zijn gelukkiger: zij zagen een levenslange gevangenisstraf omgezet worden naar een gevangenisstraf met bepaalde tijd. 
200 anderen hoeven hun opgelegde boetes niet meer te betalen. 

Felicitaties
Koning Mohammed VI ontving vandaag een uitgebreide felicitatie van de Amerikaanse president Barack Obama. Dat verstuurde hij ter gelegenheid van de 17e Troonsdag. 'Als het land dat de Verenigde Staten als eerst erkende na onze Verklaring van Onafhankelijkheid, is Marokko een van onze langste bondgenoten', begon Obama met een verwijzing naar het verleden. 

'Onze wederzijds respect en de waarde die wij hechten aan onze relatie dient als basis voor onze voortdurende dialoog en het bevorderen van gedeelde belangen. We zijn even toegewijd aan het verdiepen van de strategische relatie tussen beide landen.' Hierover verwees Obama naar het afsluiten van een tweede Millennium Challenge Corporation, de uitbreiding van de samenwerking tegen extremisme en de gezamenlijke inzet tegen klimaatverandering. 

'De Verenigde Staten en het volk neemt deze gelegenheid om onze banden van vriendschap te vernieuwen op deze speciale dag voor het Marokkaans volk. Ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een aantal veeleisende vraagstukken.'

© Redactie 2016
marokko
troonsdag
mohammed vi
gratie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?