Marokko steunt Nigeria in strijd tegen Boko Haram

marokko
0
2 aug '16
Marokko heeft besloten om Nigeria militair te steunen in de strijd tegen Boko Haram, dat zichzelf 'Daesh van West-Afrika' noemt.

De terreurorganisatie is actief in Nigeria, Kameroen en Tsjaad en zorgt voor veel dood en verderf. Een Marokkaanse ambtenaar sprak met de Franse krant Le Monde en zei daarin dat koning Mohammed VI heeft besloten om militair materieel te sturen naar Nigeria. Het gaat hierom om niet-dodelijk materieel. Hiermee hoopt Marokko een rol te spelen in de strijd tegen Boko Haram zonder dat er burgerslachtoffers vallen. 

Hoe de militaire hulp er precies uit zal zien zal later duidelijk worden. 'De besprekingen zijn nog aan de gang om de precieze aard van het militair materieel en de voorwaarden en procedures van de levering aan de Nigeriaanse autoriteiten te besluiten', citeert Le Monde. De beslissing om Abuja bij te staan volgt enkele weken nadat koning Mohammed VI de Afrikaanse Unie formeel heeft verzocht Marokko terug te laten keren.

Dat deed hij tijdens een top van de AU in Rwanda. De beslissing om Nigeria te helpen wordt beschouwd als een ongekend initiatief van Marokko om het militair apparaat aan te spreken en deze in te zetten in landen onder de Marokkaanse Sahara.

© Redactie 2016
marokko
nigeria
boko haram
daesh
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?