Historische dag in Marokko: Khadija na 22 jaar cel vrij (video)

marokko
15
3 aug '16
De 43-jarige Khadija Amrir kreeg 22 jaar geleden de doodstraf opgelegd nadat ze haar man met voorbedachten rade om het leven bracht.

Omdat de doodstraf in Marokko niet in uitvoering wordt gebracht zat Amrir al die tijd vast. De Nationale Raad voor de Mensenrechten (CNDH) maakte zich sterk voor haar vrijlating en voor de afschaffing van een daadwerkelijke levenslange celstraf. Maandag kwam Amrir vrij, een overwinning voor CNDH. Deze zou niet mogelijk zijn geweest als koning Mohammed VI haar geen gratie verleende. 

Bij het verlaten van de gevangenis van Tanger werd ze begroet door de secretaris van CNDH, Mohammed Essabar. In een verklaring stelt de mensenrechtenorganisatie dat Amrir een modelgevangene was en dat dat zeker heeft geholpen. Ze gedroeg zich goed, haalde certificaten als naaister en kapster. Ook leerde ze de Koran uit haar hoofd en leerde ze lezen en schrijven. 

Gratie
In de afgelopen jaren ontving Amrir driemaal koninklijke gratie voor haar goed gedrag. Eerst werd haar doodstraf omgezet naar een levenslange gevangenisstraf. Ter gelegenheid van Troonsdag werd op 30 juli uitgesproken dat ze haar resterende straf niet hoeft uit te zitten. 23 anderen zagen hun doodstraf eveneens teruggedraaid worden naar een levenslange celstraf. 

© Redactie 2016
marokko
cndh
mensenrechten
doodstraf
khadija amrir
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?