Portret: Marokkaanse computergenie gaat strijd aan met kanker

marokko
6
4 aug '16
Zegt de naam Othman Laraki jou iets? Deze Marokkaanse computeringenieur is een van de meest bekende technici van Silicon Valley.

Laraki is een geniale computeringenieur en kreeg onlangs een onderscheiding van koning Mohammed VI. Tijdens Troonsdag op 30 juli werd hij onderscheiden voor zijn goede werk. De 38-jarige Marokkaan is voormalig vice-voorzitter van Twitter en stond aan de wieg van Google Chrome. Ook werkte hij mee aan de oprichting van verschillende bedrijven in Silicon Valley. Momenteel is hij het hoofd van het bedrijf Color Genomics, gespecialiseerd in het vroeg opsporen van kanker.  

'De onderscheiding van Zijne Majesteit Koning Mohammed VI is een grote eer voor mij en een erkenning van mijn land. Ik hoop van belang te kunnen zijn. Het is een kans voor mij om het werk dat ik nu doe van invloed kan zijn op de volksgezondheid en levens kan redden', zegt hij in gesprek met TelQuel. Laraki is een inwoner van Casablanca en is zijn vaderland niet vergeten. 'Ik ben erg gehecht aan Marokko. Ik ga twee of drie keer per jaar naar het land. Toen ik naar de Verenigde Staten ging was één van de fijnste dingen dat ik mijn land kon vertegenwoordigen in Silicon Valley. Het is altijd leuk om hun reactie te zien als ik mezelf voorstel als Marokkaan.' 

Technische Marokkanen
Laraki zegt altijd onder de indruk te zijn als hij het technologisch niveau van Marokkanen ziet. Ook is hij blij dat jonge Marokkaanse ondernemers bezig zijn met het proberen iets nieuws te creëren. Hij adviseerde verschillende Marokkaanse bedrijven en deed dat op z'n Marokkaans: 'Een beetje informeel.' Hij gaat verder: 'Er is bijvoorbeeld een bedrijf met de naam Angel Spot gevestigd in Silicon Valley, een groep die deels in Marokko werkt en deels in de Verenigde Staten.' 

Achtergrond
Laraki begon zijn carrière op 18-jarige leeftijd, toen hij besloot om zijn studie voort te zetten aan de Stanford University na zijn studie in Casablanca. Hij verdiende er een bachelor en een master in informatica. In 1999 vertrok hij naar Silicon Valley om er vervolgens in 2001 een eigen bedrijf te starten. 'Ik had een bedrijf gespecialiseerd in data-analyse voor communicatiebedrijven. Het werd gekocht door een Japans bedrijf waar ik werkte en leiding had over een team van IT'ers', zegt de jonge ondernemer. Met deze ervaring als ondernemer studeert hij verder op het gebied van financiën. Hij haalde een master in de Financial Engineering aan de prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). 

Dit deed hij omdat hij dacht dat 'financial engineering erg interessant was en uit nieuwsgierigheid'. Hij keerde echter snel terug naar zijn eerste liefde: computertechnologie.

Google
In september 2004 keerde hij terug naar Silicon Valley, waar hij voor Google ging werken als Product Manager. 'De tijd die ik besteedde aan de Stanford University leerde ik de oprichter van Google kennen en een groot deel van de eerste mensen die er werkten. Ze wisten me te overtuigen om me bij hun aan te sluiten', herinnert hij zich op amusante wijze. Onder de Amerikaanse reus was hij een van de eerste mensen die aan Chrome werkten.

'Het was een van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. Het stond me toe om een deel van Google te worden op een moment dat er interessante technologieën en mogelijkheden ontstonden in de computerindustrie.' Hij leerde er onder meer Sundar Pichai kennen, de huidige CEO van Google. Deze had hij jarenlang als collega. Ook werkte hij met de huidige CEO van Yahoo, Marissa Mayer. 

Twitter en Color Genomics
Na vier jaar trouwe dienst richtte de jonge ondernemer en ingenieur met een collega het geolocatiebedrijf Mister Lab op. 'Een van onze eerste klanten was Twitter, dat onze technologie gebruikte en het bedrijf later kocht. Op deze manier kwam hij Twitter binnen. waar hij lid werd van het topmanagement team in december 2009. Hij kreeg de functie van vicepresident van het productmanagement. Dat zou hij iets meer dan drie jaar doen. Begin 2013 startte hij met een nieuwe uitdaging: Color Genomics, een bedrijf gespecialiseerd in de vroege diagnose van borstkanker en eierstokkanker op basis van genetische mutaties. Deze verhogen het risico op deze ziekte. Laraki spoort deze mutaties vroegtijdig op met zijn technologie. 

'We staan aan het begin van een integratie tussen de IT-wereld en de wereld van de geneeskunde', legt de slimmerik uit. Het project staat in de kinderschoenen maar uiteindelijk moeten de kosten flink lager uitpakken bij het doen van onderzoek en testen naar kanker. Hiermee wil Laraki een grote meerderheid van de wereldbevolking bereiken. 'Om dit soort testen te doen moesten we eerst het equivalent van 40.000 dirham betalen in de VS en internationaal iets meer. In Marokko kost een dergelijke test ongeveer 60.000 dirham. Met Color Genomics kost het slechts 2.500 dirham', onthult hij. 

Financiering
Een aantal gerenommeerde persoonlijkheden in de IT-wereld zoals Laurene Powell Jobs, weduwe van Steve Jobs, Katie Stanton, vicepresident van Global Media Twitter en Jerry Yang van Yahoo trokken de portemonnee voor Laraki. Zij financierden het bedrijf voor ongeveer 15 miljoen dollar.

© Redactie 2016
marokko
othman laraki
silicon valley
google
chrome
kanker
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?