Onthutsende cijfers over zelfmoorden in Marokko

marokko
11
5 aug '16
Elk jaar komen in Marokko 135 mensen om het leven door zelfmoord. Een zorgwekkend cijfer.

Minister Abdelaziz Ammari is belast met de betrekkingen tussen het parlement en het maatschappelijk middenveld van Marokko en gaf deze cijfers vrij. Dat deed hij in antwoord op vragen van de USFP over de situatie in de gevangenissen van Marokko. De minister zei dat er tussen 2000 en 2012 1.628 Marokkanen zelfmoord hebben gepleegd, een jaarlijks gemiddelde van 135 zelfmoorden. 

Hij raadpleegde hiervoor de Wereldgezondheidsorganisatie, geeft Ammari aan. Hij voegde eraan toe dat het aantal zelfmoorden in gevangenissen slechts zes zijn per jaar. Zelfmoord zou in gevangenissen ontstaan na psychische problemen zoals depressies en schizofrenie. Ammari moest zichzelf verdedigen op de kritiek van de USFP en meende dat de kritiek ongegrond is.

Deze kritiek richtte zich op de verslechterde situatie in de gevangenissen. Een ander Kamerlid, namelijk Mohamed El Kihel van de Istiqlal partij, beschuldigde de gevangenisautoriteit DGAPR het bestuurlijke deel slecht te doen. Ook zou het ontbreken aan een nieuwe aanpak voor betere reïntegratie van criminelen. Hij verwees daarmee naar de uitbraak in de Oukacha gevangenis.  

Recidive 
30% van de jongeren die de gevangenis verlaten lijken gewelddadiger en agressiever te zijn geworden met als gevolg het plegen van nieuwe strafbare feiten. Dat zegt Fouzia Labied van de Constitutionele Unie. Verder was er kritiek op de bouw van een nieuwe gevangenis in Ouazzane. Met dit geld hadden er ook werkplekken gecreëerd kunnen worden voor jeugdige Marokkanen.

De hele Kamer was het in ieder geval over eens dat zelfmoord geen ziekte is maar een verschijnsel als gevolg van sociale problemen bij individuen. Ze zijn het erover eens dat het een probleem vormt voor de volksgezondheid en is daarom een politieke kwestie. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2016
marokko
zelfmoord
zelfverbranding
statistieken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?