Miljoenen Turken straat op tegen coup, Nederlandse media melden 'honderdduizenden'

buitenland
35
8 aug '16
Miljoenen Turken hebben zich zondagmiddag op verzoek van president Recep Tayyip Erdogan in Istanbul verzameld om hun verontwaardiging over de couppoging te onderstrepen.

Vreemd genoeg spreken veel Nederlandse nieuwsbronnen over honderdduizenden. Een simpele blik naar livestreams van onder meer Al Jazeera leert dat de genoemde getallen best vertienvoudigd kunnen worden. De meeste internationale media konden het wel over hun vingers krijgen om gewoon de miljoenen te melden die erop afkwamen.

Enfin... Velen betuigden hun aanhankelijkheid aan de president, die op spandoeken "een godsgeschenk" werd genoemd. Volgens sommige bezoekers overstijgt de manifestatie de politiek. "Dit gaat om onze vrijheid of de dood", zei een betoger met een grote Turkse vlag om zijn schouders en een bijpassend petje.

De bijeenkomst moet de eendracht tonen die het Turkse volk tijdens en na de verijdelde coup aan de dag heeft gelegd. Erdogan nodigde daartoe ook de nationalistische en kemalistische oppositie dringend uit. Voor aanhangers van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de regering het brein was achter de poging tot een staatsgreep, is echter geen plaats, verklaren alle partijen eensgezind.

Deze eensgezindheid was een brede samenwerking tussen politieke partijen maar ook tussen verschillende geloofsstromingen in Turkije. 

© Redactie/ANP 2016
turkije
recep tayyip erdogan
istanbul
coup
machtsgreep
fethullah gulen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?