Marokkaanse imams moeten neutraal blijven tijdens verkiezingen

marokko
6
8 aug '16
De Marokkaanse politiek is druk bezig met de voorbereidingen voor de aanstaande landelijke verkiezingen, gehouden op 7 oktober.
Het Marokkaans ministerie van Islamitische Zaken heeft imams daarom opgedragen zich afzijdig te houden van politieke inmenging. Deze boodschap stuurde minister Ahmed Tawfiq in een bericht naar alle imams. Imams moeten vooral neutraal blijven.'Een harde klap voor de islamitische PJD-partij', zo schetst de Marokkaanse krant Assabah vandaag. Deze partij voert veel en vaak campagnes in en rond moskeeën. 

Volgens een bron dichtbij het ministerie van Binnenlandse Zaken zou Tawfiq gedwongen voelen om imams op neutraliteit te wijzen omdat sommige imams en predikers richting bepaalde partijen neigden. Vooral de PJD kon op electorale steun rekenen van de imams. Dat is ook wat oppositiepartijen zoals USFP en WFP beweren. 

In de notitie staat dat imams zich niet moeten bezighouden met enige actie, directe of indirecte steun aan politieke partijen en verenigingen. 'Deze actie is in het leven geroepen om de neutraliteit van moskeeën en imams te behouden', schrijft de krant. 

Imams die toch iets op dit gebied willen ondernemen, al is het maar om als kiezer of kandidaat een partij te steunen, dient deze het ministerie op de hoogte te houden. Wie hier zich niet aan houdt wacht ontslag.
© Redactie 2016
marokko
verkiezingen
imams
islam
ahmed tawfiq
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi