Beveiliger Van Gogh Museum: 'Ik heb liever geen Marokkanen binnen'

algemeen
125
10 aug '16
Jaouad kon zijn geluk niet op, hij had een VIP kaart gewonnen voor het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het liep echter uit op een akelige gebeurtenis.

Op  4 augustus jl. vertrok hij hier vol enthousiasme naar toe. Bij aankomst bleek er al een lange rij te staan en omdat Jaouad al een kaartje had ging hij eerst even navragen of hij hier ook moest staan. Helaas, dat moest inderdaad. 'Geen probleem', dacht Jaouad, en hij sloot rustig aan in de rij. Wat er vervolgens gebeurde was zo bizar dat Jaouad niet alleen aangifte deed bij de politie, maar ook onze redactie benaderde om zijn verhaal te vertellen.

Schilderijen
Net nadat Jaouad in de rij was gaan staan kwam er een beveiliger op hem aflopen. Deze vroeg hem wat hij eigenlijk kwam doen? Hij vertelde dat hij de beroemde schilderijen kwam bewonderen en toonde zijn legitimatie en zijn VIP kaartje. Niet alleen zei de beveiliger vervolgens dat hij niet naar binnen mocht, maar hij hoorde hem ook zeggen “Ik heb liever geen Marokkanen binnen”. 

Jaouad: 'Ik voelde mij gediscrimineerd door zijn woorden op grond van mijn ras. Ik werd boos. Ik heb een deel gefilmd van het gesprek, op de beelden staat ook de beveiliger die mij de toegang heeft geweigerd. Toen ik zei dat ik een klacht wilde indienen gaf de beveiliger mij een visitekaartje van het museum. Mijn intenties waren oprecht en ik heb mijn verhaal rustig uitgelegd.'

Hij gaat verder: 'Evengoed werd mij de toegang ontzegd omdat ik een Marokkaans uiterlijk heb. In de rij voor mij stonden alleen blanke mensen, ik was de enige met een Marokkaans uiterlijk. Ik werd als enige aangesproken door de beveiliger. Ik ben daarna weggegaan. Wat voor mij een leuke interessante middag in een museum moest worden is mij afgenomen.'

(De volledige naam van Jaouad is bij de redactie bekend. Aangifte en videomateriaal is eveneens ingezien)

Heb jij wel eens te maken met moslimdiscriminatie? Melden helpt! Melden kan via www.stopmoslimdiscriminatie.nu

© Redactie 2016
marokkaan
marokkanen
discriminatie
museum
amsterdam
van gogh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi