Marokkaanse schrijver cel in wegens laster

buitenland
7
10 aug '16
Een rechter in Ouarzazate heeft de Marokkaanse schrijver Aziz Benhadouch veroordeeld tot twee maanden cel.
Dat werd bepaald tijdens een uitspraak op 2 augustus. Benhadouch werd schuldig bevonden aan laster. Dat heeft alles te maken met zijn verschenen boek 'Het Eiland van Mannen'. Daarin bespreekt hij kwesties zoals religieus onderwijs, seksuele voorlichting en 'geestkinderen'. Een lokale familie gebruikte hij als personages. De roman werd direct controversieel door het gebruik van termen als 'geestkinderen'. 

Deze term gebruikt hij voor Marokkanen die in de jaren vijftig naar Frankrijk emigreerden en geboorteakten gebruikten voor kinderen die nooit zijn geboren. Hiermee probeerden ze hogere vergoedingen bij sociale instanties te krijgen. Hij moet naast zijn celstraf uitzitten ook een boete van 1.000 dirham betalen en 20.000 dirham schadevergoeding aan twee klagers.

Benhadouch
De schrijver is naast zijn werk als schrijver ook professor in de filosofie. Hij woont in Taznakht, een klein stadje in de buurt van Ouarzazate. Het boek schreef hij in 2004, werd gepubliceerd in 2014 en een jaar later kreeg hij de aanklacht op zich. De twee mensen die een klacht indienden komen uit dezelfde stad maar Benhadouch zegt ze helemaal niet te kennen toen hij het boek schreef. 

Het tweetal denkt dat het boek op hun bestaan is gebaseerd. 'Ze hebben altijd het gevoel dat mijn roman over hun gaat maar toen ik het schreef kende ik ze helemaal niet. Het verhaal is fictief, de feiten daarin hebben niet plaatsgevonden en alle personages zijn geïnspireerd door de literatuur', legt de schrijver uit. 

Niet ontvankelijk
Een eerste officier van justitie oordeelde dat de klacht tegen Benhadouch niet-ontvankelijk is maar een andere klacht op 23 maart 2015 was dat wel. Benhadouch werd dus veroordeeld. Hij is momenteel in Agadir met het oog op de uitspraak in hoger beroep.
© Redactie 2016
marokko
ouarzazate
aziz benhadouch
schrijver
persvrijheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
duitsland
china
italië
transfer talks
hanau
afghanistan
hubei
moskee
terrorisme
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
golaso
verenigde staten
politie
eredivisie
iran
turkije
syrië
caf
hakim ziyech
palestina
mohammed vi